Cartea ,,O balenă în Sălbăticia Albastră”, de Rossane Parry, este inspirată, la fel ca ,,Povestea lupului Hoinar”, de aceeași autoare, dintr-un caz real și ilustrează viața orcilor din Oceanul Pacific de nord-vest, amenințate cu dispariția. În lupta lor pentru supraviețuire, orcile, aceste animale magnifice, se confruntă zi de zi cu efectele încălzirii globale, cu poluarea și lipsa hranei.

În perioada de documentare pentru ,,O balenă în Sălbăticia Albastră”, Rossane Parry a bătut în lung și în lat magica mare Salish. Astfel, aventurile unei orci tinere, pe nume Vega, nu sunt o simplă invenție de scriitoare. Povestea are la bază un studiu serios.

După ce un tsunami devastează habitatul balenelor din Marea Salish, SUA, tânăra orcă trebuie să-și conducă fratele printr-o călătorie primejdioasă pentru a se reuni cu familia. Când peste familia ei se abat nu una, ci două tragedii, Vega și Deneb, fratele ei mai mic, sunt despărțiți de rudele lor mult-iubite. Acum e de datoria Vegăi să-și apere fratele. Călătoria oricilor lor e plină de pericole, dar și de întâmplări minunate.

Presărată cu ilustrații alb-negru delicate, dar realiste, cartea explorează teme precum: familia, curajul, supraviețuirea, încălzirea globală și amenințarea cu extincția a speciilor de animale.

Autor: Diana Iepure