#NoutățiPrimăvarăVară Editura Paralela 45

 

În ritmul rapid în care se desfășoară viața noastră astăzi, ne confruntăm adesea cu stres și emoții puternice pe care uneori nu mai știm cum să le gestionăm.  A da scroll pe telefon fără scop este o activitate care nu numai că nu ne aduce niciun câștig, dar adesea ne amplifică anxietatea și frustrarea.

În loc să pierdem timp prețios pe rețelele de socializare, am putea citi. Cărțile, pe lângă faptul că ne îmbogățesc cunoștințele, ne oferă și o evadare din cotidian, ne ajută să reîncadrăm situațiile personale într-o perspectivă nouă, să vedem imaginea de ansamblu în loc să ne blocăm asupra micilor detalii, oricât ar fi ele de dureroase sau de neplăcute.

Dacă în autobuz sau metrou, ori seara înainte de culcare, ori în week-end, în loc să „scanăm” ecranele, navigând printre informații, ne-am dedica unei cărți, citind-o rând cu rând și cuvânt cu cuvânt i-am oferi creierului nostru timp să poată „decoda” înțelesurile informațiilor care ajung la noi și să le folosească apoi într-un mod constructiv și sănătos.

Cititul zilnic poate fi și divertisment de calitate, și stimulare mentală, și ocazie de concentrare superioară, și cheia un echilibru emoțional mai bun.

Se spune adesea că o imagine valorează cât o mie de cuvinte. La fel de adevărat este însă că o carte valorează cât o mie de imagini.

Iată propunerile noastre de lectură pentru vacanță:

Copacul Lumii, de Rachel Burge.

După ce a absolvit Literatura și Filosofia Engleză, Rachel Burge a călătorit timp de un an prin lume, iar la întoarcere a început să scrie în reviste. A devenit editor al unui site, apoi redactor senior și manager editorial. Actualmente are propria agenție editorială, scrie romane dedicate publicului Young Adult și conduce ateliere de scriere creativă pentru copii și adulți.

Copacul lumii este un amestec de suspans, acțiune și romance, cu multe răsturnări de situație, un roman care celebrează diversitatea și combate standardele ridicole de frumusețe și care are toate ingrediente pentru a fi iubit de tineri: poveste inițiatică, iubire, familie, curaj, vină, regret, supranatural, mitologie, fantastic, horror.

 

Fiicele unui imperiu apus, de Carolyn Tara O’Neil.

Carolyn Tara O’Neil a crescut într-un apartament mic din New York plin cu mii de cărți. În fiecare vineri mergea la biblioteca publică pentru a împrumuta cărți. Acum locuiește într-un apartament mai mic, cu mai puține cărți și continuă să meargă la bibliotecă în fiecare săptămână.

Romanul Fiicele unui imperiu apus este o repovestire ficțională a istoriei Anastasiei, fiica țarului Nicolae al II-lea, plasată în timpul Revoluției Ruse. Un thriller istoric, scris într-un limbaj puternic, despre idealuri periculoase, inegalitate și prețul pe care îl plătim pentru schimbare.

 

Topless, de Jutta Nymphius.

Jutta Nymphius a studiat literatură italiană, germană și spaniolă și a lucrat mulți ani ca editor de cărți pentru copii și adolescenți.

Cărțile ei tratează, într-un mod captivant și cu umor, subiecte serioase din realitatea copiilor și a tinerilor: (cyber)bullying, școală, familie, prietenie, naivitate (iubire-dezamăgire), acceptare de sine. Personajele ei se găsesc adesea în situații-limită care impun decizii curajoase.

O carte cu o temă dureros de actuală în rândul adolescenților, care petrec  mult timp online, unde pot deveni ușor victime ale cyberbullyingului. O carte care-i conștientizează de pericolele la care se supun, dar și cum ar trebui să acționeze și cu cine să ia legătura dacă se află în asemenea situații.

 

Colecția prima dragoste.

 

„Colecția Prima dragoste își propune să promoveze literatura română și să aducă în fața publicului tânăr cărțile scriitorilor români contemporani. Lipsiţi de prejudecăţi şi suficient de tineri pentru a înţelege frământările unui segment larg de cititori, numit pe piaţa internațională a cărţii young adult, scriitorii români contemporani sunt deschişi dialogului prietenesc, abordând, în cărțile pe care le semnează, tematici relevante pentru cei care se confruntă cu primele semne ale maturizării, ale îndrăgostirii, care au primele experiențe sexuale și care trebuie să învețe să facă față nenumăratelor schimbări, apărute simultan în viața lor. Prin forţa scriiturii, dar şi printr-o viziune realistă asupra literaturii şi vieţii, autorii colecției își doresc să-i apropie pe tineri de literatură, în general, şi de literatura română contemporană, în special.” Diana Iepure, coordonatoarea colecției.

Din colecție fac parte romanele:

Băieții n-au voie să plângă, de Gelu Diaconu.

Platanii din Samoothraki, de Ștefan Manasia.

Eva și ceilalți, de Cristina Ispas.

Să trăiești cu o presiune constantă, de Alina Pietrăreanu.

El era frumos, eu eram iritată, de Diana Geacăr.

Ceaikovski la walkman, de Andrei Dozsa.

Bilili, de Andrei Crăciun.

Autor: Editura Paralela 45