Mira Lobe (1913-1995) este o cunoscută scriitoare și ilustratoare austriacă, autoare a peste 100 de cărți traduse în circa 30 de limbi ale lumii, dintre care cele mai multe sunt pentru copii. Patru dintre cărțile pentru copii scrise de Mira Lobe au fost traduse și publicate la Editura Paralela 45.

Micuțul Eu-Sunt-Eu (cu ilustrații de  Susi Weigel) a apărut la Editura Paralela 45, în traducerea lui Martin Zick. Cartea Micuțul Eu-Sunt-Eu e câştigătoare a Osterreichischer Kinder – und Jugendbuchpreis – premiu acordat celei mai bune cărţi pentru copii din Austria, 1972. Anul acesta cartea Micuțul Eu-Sunt-Eu își aniversează semicentenarul.

Cartea Micuțul Eu-Sunt-Eu este, probabil, cea mai populară carte a Mirei Lobe. În ea se vorbește despre un animăluț multicolor foarte straniu, care nu poate nicidecum pricepe cine este de fapt, căci nu seamănă cu nimeni: nu e nici pește, nici câine, nici cal. ,,Oare chiar sunt un nimeni?” se gândește, trist, animăluțul. Apoi, dintr-odată, își dă seama cu bucurie: ,,Eu sunt eu!” Căutarea sinelui, a identităţii este inevitabilă şi firească. E foarte important să-ţi dai seama cine eşti, ce simţi, ce-ţi doreşti. Pentru a se apropia de copii, scriitoarea Mira Lobe are la îndemână toate instrumentele unui om talentat şi erudit, fără a fi însă excesiv de povăţuitoare. Mira Lobe folosește un limbaj cald, melodios, ritmat, prietenos şi, în consecinţă, foarte atractiv. Iar imaginile cărții nu fac altceva decât să-i înlesnească calea spre sufletul copilului.

Anii 1970, la începutul cărora a apărut cartea Micuțul Eu-Sunt-Eu, au fost anii eu-lui, epoca luptei pentru drepturile individuale, renunțarea la nișe ,,adevăruri” tradiționaliste și căutarea unor forme noi de relații interpersonale.

Într-o lume tot mai extremistă, mai agresivă și mai intolerantă, această carte a Mirei Lobe rămâne mereu actuală și ridică întrebări general umane, chiar filosofice, căci nu poate exista nimic mai de preț pe lume decât personalitatea fiecărui individ luat în parte, unicitatea lui. Și nu e nimic rău în a fi diferit!