#NoutățiPrimăvarăVară Editura Paralela 45

Se apropie vara și implicit vacanța mare. Mulți dintre noi ne gândim la modalități prin care să adăugăm în programul copiilor, pe lângă relaxare și distracție, și activități din care să învețe lucruri folositoare.  Nimic mai simplu, mai eficient și mai util decât lectura. Și asta nu doar pentru a acumula informații, ci și pentru a exersa abilitățile de gândire critică și de comunicare.

Într-o eră digitală, în care atenția copiilor este solicitată concomitent de zeci de stimuli, lectura oferă o oază în care ei experimentează concentrarea, pierzându-se în carte și imaginându-și detaliile complexe ale poveștii. Atunci când pășesc în lumea cărților, ei își extind vocabularul și învață să exprime idei complexe în mod clar și precis. Prin intermediul cărților, adevărate „portaluri” către universuri care așteaptă să fie explorate, copiii descoperă și explorează lumi noi și culturi diferite.

Încurajând copiii să citească o varietate de genuri și de autori, îi ajutăm să privească lumea din perspective noi, să-și exerseze empatia și să devină mai toleranți. De aceea, vacanțele sunt momentele ideale pentru a îmbunătăți abilitățile de citire și înțelegere a unui text fără presiunea școlii sau a altor activități extracurriculare obligatorii. Lectura din timpul vacanțelor, împărtășirea poveștilor și discutarea lor devin o experiență memorabilă pentru întreaga familie, creând legături emoționale puternice și amintiri pe viață. Așadar, dragi părinți, în timp ce vă planificați vacanțele, nu uitați să faceți loc în bagaje și pentru cărți.

Pentru vacanța de vară din acest an vă recomandăm patru serii fascinante pentru micii cititori:

 

  1. Seria Keri Smith

Keri Smith este o autoare și ilustratoare de cărți care și-a dedicat cariera explorării conceptului de creativitate și provocării convențiilor. Ea încurajează cititorii, în special copiii, să-și exercite imaginația și să exploreze lumea din jurul lor observând detaliile cotidiene, găsind frumusețea și inspirația în lucrurile aparent obișnuite prin activități neconvenționale. În loc să ofere răspunsuri sau soluții prestabilite, aceste cărți încurajează descoperirea propriei viziuni creative, fiind o modalitate inedită și cu adevărat inovatoare de sondare a lumii înconjurătoare într-un mod ludic și interactiv.

Jurnalul meu trăsnit, prima carte din serie, este un adevărat fenomen internațional, care a depășit 10 milioane de exemplare vândute.

Pe lângă descoperirea și stimularea inventivității, cărțile din seria Keri Smith sunt partenerul ideal în călătoria fiecărui cititor spre exprimarea propriei creativități și acceptarea greșelilor ca parte naturală a procesului creativ. Subiectele și tehnicile diverse propuse fac din această serie un instrument valoros în formarea și consolidarea abilităților cognitive, motorii, a celor de motricitate fină și de gândire critică, oferind copiilor o experiență de dezvoltare multidimensională.

Din seria Keri Smith fac parte volumele:

 

  1. Seria Gusti și monștrii

Scriitorul Jaume Copons și ilustratoarea Liliana Fortuny au creat universul fabulos al seriei ,,Gusti și monștrii”, în care au loc aventurile lui Gusti Pianola, un elev spaniol obișnuit, însoțit pe parcursul peripețiilor sale amuzante de niște monstruleți veseli, inventivi și curajoși, în frunte cu domnul Condei, monstrul cărților.

Cu ajutorul acestor romane grafice chiar și copiii care nu sunt atrași de lectură ar putea începe să citească, participând la aventurile lui Gusti Pianola, eroul acestei serii.

Combinația dintre text și imagini îi ajută să înțeleagă ușor conținutul cărților și le face cunoștință cu operele literaturii clasice pentru copii într-un mod atractiv și amuzant.

Din această serie fac parte volumele:

 

  1. Seria Prinși într-un joc video

Dustin Brady este un autor american care a început să scrie literatură pentru cei mici după ce a observat interesul crescut al copiilor săi pentru jocurile video. Inspirat de pasiunea lor, Brady a creat seria „Prinși într-un joc video”, care a devenit rapid populară în rândul tinerilor cititori.

Cărțile urmăresc aventurile lui Stan Rigsby, un băiat care urăște jocurile pe calculator și care se trezește captiv într-unul dintre ele. Fiecare volum îl poartă pe Stan într-o nouă aventură în interiorul jocului, unde este nevoit să navigheze prin diferite niveluri, să rezolve puzzle-uri și să învingă inamicii pentru a scăpa și a se întoarce în lumea reală. În toate aventurile sale, Stan este însoțit de prietenul său Eric, un fan înrăit al jocurilor pe calculator.

Temele și subiectele abordate sunt de interes pentru copii, fac parte din realitatea lor zilnică, ei se regăsesc în acțiunea cărții: jocuri video, prietenie, muncă în echipă, curaj, autodescoperire.

Capitolele sunt scurte, limbajul este unul accesibil, fiecare volum conținând o secțiune specială la finalul cărții unde le sunt expuse copiilor concepte de programare pe calculator prin activități amuzante. De la codul binar la algoritmi, fiecare secțiune este o oportunitate de a învăța despre funcțiile de bază din spatele jocurilor video atât de iubite de copii.

Din seria Prinși într-un joc video fac parte volumele:

 

  1. Seria Agnes

Tuutikki Tolonen este o cunoscută autoare finlandeză de cărți pentru copii. Pentru primul volum din seria Agnes (Agnes și cheia viselor) a fost nominalizată în 2021 la premiul Arvid Lydecken, a primit o mențiune de onoare la Runeberg Junior și a luat premiul Luku Varkaus.

Scriitura e lejeră, curge ușor, iar temele abordate acoperă o arie vastă. De la temele generale – prietenie, familie, aventura, școala – la teme specifice: timiditate, bullying, prejudecăți, acceptare.

„𝐴𝑚 𝑣𝑟𝑢𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑐𝑟𝑖𝑢 𝑜 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑢𝑛𝑔𝑎̆, 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛𝑓𝑟𝑖𝑐𝑜𝑠̦𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒, 𝑑𝑎𝑟 𝑝𝑙𝑖𝑛𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑠𝑢𝑠𝑝𝑎𝑛𝑠, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑎̆ 𝑓𝑖𝑖𝑐𝑒𝑖 𝑚𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑛𝑜𝑢𝑎̆ 𝑎𝑛𝑖.” (Autoarea)

Seria are toate ingredientele care garantează succesul în rândul cititorilor adolescenți: mister, fantasy și un strop de horror.

Seria conține (deocamdată) două volume:

Autor: Editura Paralela 45