Micuțul Eu-Sunt-Eu este un animăluț multicolor foarte straniu, care nu poate nicidecum pricepe cine este de fapt, căci nu seamănă cu nimeni: nu e nici pește, nici câine, nici cal. ,,Oare chiar sunt un nimeni?” se gândește, trist, animăluțul. Apoi, dintr-odată, își dă seama cu bucurie: ,,Eu sunt eu!” Căutarea sinelui este inevitabilă şi firească. E foarte important să-ţi descoperi identitatea, să-ți dai seama cine eşti, ce simţi, ce-ţi doreşti.

Anii 1970, la începutul cărora a apărut cartea Micuțul Eu-Sunt-Eu, au fost anii eu-lui, epoca luptei pentru drepturile individuale, renunțarea la nișe ,,adevăruri” tradiționaliste și căutarea unor forme noi de relații interpersonale.

Într-o lume tot mai extremistă, mai agresivă și mai intolerantă,  Micuțul Eu-Sunt-Eu, cartea Mirei Lobe, rămâne actuală și ridică întrebări general umane, chiar filosofice, căci nu poate exista nimic mai de preț pe lume decât personalitatea fiecărui individ luat în parte, unicitatea lui. Și nu e nimic rău în a fi diferit!

Pentru a se apropia de copii, scriitoarea Mira Lobe a avut la îndemână toate instrumentele unui om talentat şi erudit. Fără a fi excesiv de povăţuitoare, Mira Lobe folosește un limbaj cald, melodios, ritmat, prietenos şi, în consecinţă, foarte atractiv. Iar desenele foarte reușite nu fac altceva decât să-i înlesnească personajului calea spre sufletul copilului.

Mira Lobe (1913-1995) este o cunoscută scriitoare și ilustratoare austriacă, autoare a peste 100 de cărți traduse în circa 30 de limbi ale lumii, dintre care cele mai multe sunt pentru copii. Patru dintre cărțile pentru copii scrise de Mira Lobe au fost traduse și publicate la Editura Paralela 45.

Micuțul Eu-Sunt-Eu (cu ilustrații de  Susi Weigel) a apărut la Editura Paralela 45, în traducerea lui Martin Zick. Cartea Micuțul Eu-Sunt-Eu e câştigătoare a Osterreichischer Kinder – und Jugendbuchpreis – premiu acordat celei mai bune cărţi pentru copii din Austria, 1972. În 2022,  cartea Micuțul Eu-Sunt-Eu își aniversează semicentenarul.

Autor: Diana Iepure