Dragi prieteni, elevi, profesori și părinți, echipa editurii Paralela 45 lansează „Aventuri matematice”, un nou proiect, în colaborare cu Alexandru Negrescu, profesor de matematică la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, coordonator al lotului de olimpici al acesteia și redactorul-șef al revistei „Didactica Matematică”, editată de Societatea de Științe Matematice din România.

Proiectul se adresează elevilor de gimnaziu și liceu, profesorilor, părinților și tuturor celor atrași de gândirea matematică și își propune să demonstreze că toate noțiunile studiate la matematică au ecou în viața de zi cu zi. Aventurile matematice pun accentul pe conexiunile cu alte domenii, răspund la întrebările de ce așa?la ce-mi folosește?, stârnind curiozitatea și născând motivația pentru învățare, prezentând rezultatele matematice într-o formă atractivă, cu aplicabilitate imediată și practică.

Dragi urmăritori, prin aceste episoade dorim să vă încredințăm că toate noțiunile pe care le studiați la matematică nu rămân fără ecou în viața de zi cu zi, acestea găsindu-și aplicații în mai toate disciplinele. Veți descoperi, astfel, cum se aplică logaritmii în criminalistică, ce legătură există între derivată și presiunea sângelui, cum se poate calcula înălțimea unei persoane doar cu ajutorul lungimii tibiei și multe altele.Alexandru Negrescu

Așadar, avem nevoie să învățăm despre integrale, logaritmi, derivate, ecuații, funcții și tot felul de alte formule și legi matematice pentru că matematica are aplicații în mai toate disciplinele, fie că vorbim de medicină, economie sau de tehnică. Chimia, fizica, biologia sunt consumatoare de noțiuni matematice. O ecuaţie matematică poate constitui o lege în fizică sau chimie. Modelele matematice se întâlnesc la tot pasul în natură, în lumea animală sau vegetală. Ați privit vreodată cu atenție dispunerea semințelor de floarea soarelui? Ați observat că sunt organizate în spirale? Că unele spirale se rotesc la stânga și altele la dreapta? Este vorba de matematică. Spiralele se desfășoară după șirul lui Fibonacci, la fel ca în cazul cochiliei unor melci, a ferigilor, a conurilor de pin, a cojii de ananas, a formei tornadelor sau a galaxiilor.

Nu ne este foarte greu să vedem matematica în hexagonul celulelor fagurelui construit de albine, dar câți dintre noi știm că dispunerea petelor de pe blana leopardului depind de ecuația lui Murray? Că așezarea ochiurilor pe coada păunului se face tot după legi matematice? Sau câți dintre noi, atunci când mănâncăm o bucată de conopidă, ne gândim la geometria fractală?

Nu ratați niciun episod din Aventuri matematice. O să fiți fascinați de ce veți descoperi și vă veți convinge că matematica nu este doar foarte exactă, ci și foarte frumoasă.

 

Episodul 1: aplicabilitatea matematicii în criminalistică

 

 

 

 

 

 

Autor: Editura Paralela 45