#NoutățiPrimăvarăVară  Editura Paralela 45

Garderoba, Antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure. Bookfest 2024

Cică scriitorul Lev Tolstoi și-a cumpărat de la un cunoscut croitor francez, cu banii primiți din onorariul pentru romanul „Anna Karenina”, o blană neagră de urs, care a fost cea mai scumpă haină a lui. Nu știm dacă și cea mai iubită. I-am rugat pe autorii antologiei Garderoba să ne spună care a fost sau este haina lor preferată, o haină de care își amintesc mereu cu plăcere.

„Haina mea preferată a fost o fustă de catifea vișinie, tivită cu un volan plisat de voal, cu imprimeu floral în nuanțe de vișiniu, maro și ocru. Am primit-o cadou cândva în clasa I, poate a II-a, într-o zi spre vară, când totul a fost despre arome, consistențe și tonuri de vișiniu, roz, roșu-oranj. Mama m-a lăsat câteva ore la croitoreasa ei, doamna Micaș, care era excepțională nu doar la cusut, dar și la gătit, mai ales dulciuri, dulcețuri, compoturi toate în culori translucide ca piterele semiprețioase. În ziua aceea, cu soarele intrând în bucătăria ei prin frunzele copacului de la geam, în bucătăria în care totul era alb și mirosea a fier încins, doamna Micaș m-a răsfățat cu spumă de frăguțe, apoi peltea de gutui (cred), iar la finalul vizitei, m-am trezit că îmi dă și această minunăție de fustă, pe care o cususe pentru mine din niște resturi de material. Am purtat-o întâi la ocazii, apoi mai des, până când îmi rămăsese neverosimil de scurtă. Îmi pare rău că nu știu ce s-a întâmplat cu ea, am doar o vagă senzație că a ajuns la o verișoară.” Ștefania Mihalache

Ştefania Mihalache (n. 1978, Braşov) debutează în volumul colectiv „Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brasoveni”, editat de revista Interval în 2003. În 2004 îi apare romanul „Est‑falia” (Editura Paralela 45, Editura Casa de Pariuri Literare, 2022).

În 2010 a publicat romanul „Poemele secretarei” (Editura Cartea Românească, Editura Casa de Pariuri Literare, 2022), nominalizat la premiul „Tânărul prozator al anului” (Gala tinerilor scriitori, 2011).

În 2012 a obținut titlul de Doctor în Filologie la Facultatea de Litere din Bucureşti.

A debutat în  poezie cu volumul „Sisteme de fixare și prindere” (Editura Nemira, 2016), nominalizat la Premiile Radio România Cultural, urmat, în 2021 de volumul „Cronica Akasha”, la aceeași editură, nominalizat la Premiile Radio România Cultural și Premiile Observator Cultural. Volumul de debut a fost distins cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură acordat de Fundația Alexandrion.

În 2019 a apărut volumul de critică literară „Copilăria. Reconstituiri literare după 1989” (Editura Paralela 45), nominalizat la Premiile Observator Cultural, secțiunea Critică /istorie/ teorie literară. În același an a primit, în Franța, Premiul Boccace pentru proză scurtă.

Este prezentă în antologia de poezie românească și spaniolă Sombras, incendios y desvanes (Umbre, incendii și mansarde), Editura Vaso Roto, Madrid și Guadalajara (2021).

În 2022 a publicat „Gene dominante”, povestiri, la Editura Humanitas, laureată a premiului „Observator Lyceum”, 2023. Se regăsește în antologia de proză scrisă de femei, „Retroversiuni” (Editura Paralela 45, 2023).

 

Autor: Editura Paralela 45