A cincea întâlnire a 𝐂𝐥𝐮𝐛𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚̆ #Retroversiuni va avea 𝐥𝐨𝐜 joi, 𝐩𝐞 𝟐𝟖 martie, de la ora 𝟏𝟖𝐡3𝟎, la librăria 𝐂𝐚̆𝐫𝐭𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐌𝐨𝐝𝐮𝐥.

Clubul de lectură #Retroversiuni a apărut la inițiativa Cristinei Ispas și este organizat de Editura Paralela 45, în parteneriat cu Librăriile Cărturești.

  • 𝐈𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞: Maria Manolescu, Oana Cătălina Ninu, Ionelia Cristea
  • 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞: Cristina Ispas

„Sunt destule studii care arată faptul că literatura scrisă de femei are mai puţini cititori decât cea scrisă de bărbaţi, în principal din cauza dezinteresului pe care aceştia din urmă îl manifestă faţă de ceea ce scriu femeile. De asemenea, sunt destule autoare importante, cum ar fi Bernardine Evaristo, Rachel Cusk, Kamila Shamsie, Karolina Ramqvist sau Anne Enright, care spun că nu se aşteaptă ca bărbaţii să se arate interesaţi de ceea ce scriu ele. În cea mai mare parte, de vină pentru această stare de fapt sunt unele prejudecăţi mai vechi care spun că femeile scriu mai soft, sunt preocupate prea mult de chestiunile personale, de ideea de familie, de relaţiile dintre părinţi şi copii, pe lângă faptul că sunt şi mult prea sentimentale şi romantice, în timp ce bărbaţii sunt preocupaţi în primul rând de soarta lumii, de chestiunile politice generale.

În plus, şcoala a contribuit şi ea foarte la mult la această stare de fapt, având în vedere faptul că autoarele au intrat abia recent în manuale, astfel încât generaţii întregi de cititori s-au format citind aproape exclusiv cărţi scrise de bărbaţi. În acest context, scopul principal al antologiei Retroversiuni este acela de a promova literatura scrisă de femei, de a o face mai vizibilă, considerând şi numărul mare de prozatoare care au publicat în România în ultimul deceniu şi care, dincolo de faptul că scriu o literatură de calitate, vin cu propria lor perspectivă necesară asupra problemelor societăţii în care trăim. Fie că vorbim de probleme care le afectează exclusiv sau mai mult pe femei sau de probleme care ne afectează pe noi toţi, indiferent de gen.

Prin urmare, Clubul de carte Retroversiuni îţi propune o serie de întâlniri cu unele dintre cele mai bune autoare contemporane din spaţiul românesc şi textele lor, moderate de către mine, coordonatoarea antologiei, în timpul cărora vom vedea cum şi despre ce scriu autoarele din România, cât şi de ce este atât de importantă literatura lor, la ce lucrează ele chiar acum şi ce îşi propun pentru viitor. Vă aşteptăm!” Cristina Ispas

𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞:

𝐌𝐀𝐑𝐈𝐀 𝐌𝐀𝐍𝐎𝐋𝐄𝐒𝐂𝐔 (n. 1980). Cel mai recent roman al său este􀑅Vânători-culegători􀐓(Editura Polirom, 2019). Cel mai recent spectacol de teatru pe un text de-ale sale este􀑅Sclavi (cu final schimbat),􀐓Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, stagiunea 2022-2023. Predă scriere dramatică, ca profesor asociat, la Masterul de Scriere Dramatică U.N.A.T.C. (pe care l-a și absolvit, în 2007). Locuiește în București, împreună cu soțul ei și cu fiul lor de nouă ani.

𝐎𝐀𝐍𝐀 𝐂𝐀̆𝐓𝐀̆𝐋𝐈𝐍𝐀 𝐍𝐈𝐍𝐔  (n. 1985) a debutat cu volumul de poezie Mandala (Editura Vinea, 2005), care a obținut: Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“􀑅– Opus Primum, Premiul „Iustin Panța“ pentru debut, Premiul de debut în poezie al filialei USR Dobrogea, Premiul de debut al Colocviilor Revistei Tomis. Cel de-al doilea volum de poezie, stările intense, a apărut în 2018, la Editura Casa de Pariuri Retroversiuni Literare. Prezentă în antologiile: Generația 2000 (Editura Pontica, 2004), Nasturi în lanul de porumb (Editura Brumar, 2008), Poate ne vedem (Editura Mirador, 2010), Veus Paralleles 9. Dels Carpats a la Serra d’Alcoi: Vuit poetes (Institucio de les Lletres Catalanes, Barcelona, 2011), Deranj (Editura Nigredo, 2011), Un secol de poezie română scrisă de femei, volumul I (Editura Cartier, 2019). Poeziile sale au fost traduse în limbile franceză, engleză, cehă, catalană.

𝐈𝐎𝐍𝐄𝐋𝐈𝐀 𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐄𝐀 s-a născut pe 19 mai 1983, la București. Este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, iar în prezent este medic neurolog în București. A publicat volumul de poezie Noaptea de gardă􀑅– prima ediție a apărut în 2015, la Editura Cartea Românească, București, iar cea de-a doua ediție a apărut în 2021, la Editura Casa de Pariuri Literare. Este câștigătoarea Concursului de debut al Editurii Cartea Românească, 2014, a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu“􀑅– Opus Primum, 2016, și a Premiului pentru Debut al revisteiObservator cultural, ediția a X-a, 2016.

𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐍𝐀 𝐈𝐒𝐏𝐀𝐒 este poetă și critic literar. A debutat în 2007 cu volumul fetița. mixaj pe vinil (Editura Vinea), urmat de rezervația (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011) și 40. să înceapă jocurile (Editura frACTalia, 2018), volum care a primit Premiul „Sofia Nădejde“ pentru literatura scrisă de femei. În 2022, a publicat romanul pentru adolescenți Eva și ceilalți, la Editura Paralela 45, în colecția Prima dragoste, coordonată de Diana Iepure. A coordonat, împreună cu V. Leac, antologia de poezie tematică Generația de aur (Fractalia, 2020). Selecții din poemele ei au apărut în mai multe antologii, printre care Sombras, incendios y desvanes: Diecisete poetas rumanas (1961-1980), apărută în limba spaniolă, la Editura Vaso Roto. A publicat poezie și cronică literară în majoritatea revistelor importante din țară, colaborând constant cu reviste precum Observator cultural și Astra și, mai recent, Timpul, Poesis International. Selecții din poeziile ei au apărut în mai multe antologii și au fost traduse în limbile maghiară, spaniolă și engleză.

Autor: Editura Paralela 45