A patra întâlnire a 𝐂𝐥𝐮𝐛𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚̆ #Retroversiuni va avea 𝐥𝐨𝐜 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝐩𝐞 𝟐𝟖 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐢𝐫𝐞, de la ora 𝟏𝟖𝐡𝟎𝟎, la librăria 𝐂𝐚̆𝐫𝐭𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐌𝐨𝐝𝐮𝐥.

 

Clubului de lectură #Retroversiuni a apărut la inițiativa Cristinei Ispas și este organizat de Editura Paralela 45, în parteneriat cu Librăriile Cărturești.

 

  • 𝐈𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞: Simona Sora, Ruxandra Burcescu
    • 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞: Cristina Ispas

 

„Sunt destule studii care arată faptul că literatura scrisă de femei are mai puţini cititori decât cea scrisă de bărbaţi, în principal din cauza dezinteresului pe care aceştia din urmă îl manifestă faţă de ceea ce scriu femeile. De asemenea, sunt destule autoare importante, cum ar fi Bernardine Evaristo, Rachel Cusk, Kamila Shamsie, Karolina Ramqvist sau Anne Enright, care spun că nu se aşteaptă ca bărbaţii să se arate interesaţi de ceea ce scriu ele. În cea mai mare parte, de vină pentru această stare de fapt sunt unele prejudecăţi mai vechi care spun că femeile scriu mai soft, sunt preocupate prea mult de chestiunile personale, de ideea de familie, de relaţiile dintre părinţi şi copii, pe lângă faptul că sunt şi mult prea sentimentale şi romantice, în timp ce bărbaţii sunt preocupaţi în primul rând de soarta lumii, de chestiunile politice generale. În plus, şcoala a contribuit şi ea foarte la mult la această stare de fapt, având în vedere faptul că autoarele au intrat abia recent în manuale, astfel încât generaţii întregi de cititori s-au format citind aproape exclusiv cărţi scrise de bărbaţi. În acest context, scopul principal al antologiei Retroversiuni este acela de a promova literatura scrisă de femei, de a o face mai vizibilă, considerând şi numărul mare de prozatoare care au publicat în România în ultimul deceniu şi care, dincolo de faptul că scriu o literatură de calitate, vin cu propria lor perspectivă necesară asupra problemelor societăţii în care trăim. Fie că vorbim de probleme care le afectează exclusiv sau mai mult pe femei sau de probleme care ne afectează pe noi toţi, indiferent de gen. Prin urmare, Clubul de carte Retroversiuni îţi propune o serie de întâlniri cu unele dintre cele mai bune autoare contemporane din spaţiul românesc şi textele lor, moderate de către mine, coordonatoarea antologiei, în timpul cărora vom vedea cum şi despre ce scriu autoarele din România, cât şi de ce este atât de importantă literatura lor, la ce lucrează ele chiar acum şi ce îşi propun pentru viitor. Vă aşteptăm!” Cristina Ispas

 

Autor: Editura Paralela 45