Primul album din colecția coordonată de Diana Iepure este volumul de poezie Sunt liniștită, mi-e frică de Ștefania Mihalache, cu ilustrații de Laurențiu Midvichi.

Dubla lansare a colecției Metamorfoze și a volumului de poezie Sunt liniștită, mi-e frică va avea loc sâmbătă, pe 1 iunie, la 18h00, la standul C13 al Editurii Paralela 45 de la Salonul Internațional de carte Bookfest 2024 (pavilionul B2, Romexpo, București). La eveniment vor participa Ștefania Mihalache, Laurențiu Midvichi, Radu Vancu, Adela Greceanu și Diana Iepure. În cadrul lansării veți putea, de asemenea, admira în premieră o expoziție cu cele cincisprezece poeme pictate ale lui Laurențiu Midvichi.

 

„Colecția de albume de artă Metamorfoze urmărește cultivarea sinesteziei generate de un dialog al artelor și își propune să arate moduri în care poezia și alte forme de artă contemporană se influențează reciproc.

Deschidem colecția Metamorfoze cu rezultatul conlucrării a doi din tre cei mai rafinați artiști români ai momentului: poeta Ștefania Mihalache și pictorul Laurențiu Midvichi. Improbabilă în alte circumstanțe, colaborarea celor doi artiști de expresie diferită oferă un produs nou, funcțional și de sine stătător, fără ca vocile care-l structurează să-și piardă din forța lor individuală.

Metamorfoze mizează nu doar pe promovarea unei poezii de impact, ci și pe crearea unei scene deschise interacțiunii dintre artiști (unul dintre ei va fi, de fiecare dată, poet), dispuși să se cunoască mai bine și să ofere publicului un spectacol autentic. Colecția Metamorfoze are un ADN poetic, fiind totuși mai mult decât un simplu omagiu adus poeziei, care, fragilă, vindecătoare și efemeră ca o păpădie, e capabilă să metamorfozeze spectaculos, așa încât din achena ei cu puf să putem scoate sori și cuie.

Proiectul se adresează celor care nu au niciun dubiu că arta constituie un bun de primă necesitate și că fără ea ne-am pierde echilibrul într-o lume interconectată, din ce în ce mai dificil de înțeles.” Diana Iepure, coordonatoarea colecției

 Despre volumul „Sunt liniștită, mi-e frică”

Ce mult poți să scrii despre un obiect / când te temi de el, scrie undeva Ștefania Mihalache. Și scrie, mult & minunat, despre toate obiectele de care se teme – și fără de care nu poate înainta prin real: propriul corp, persoanele dragi, poezia, memoria, Dumnezeu. Le spune tuturor povestea, obsesiv; „le dezinfectez până aproape de distrugerea poveștii“, explică, fiindcă „numai așa mă pot apropia cu adevărat de un om“. Cum spune și titlul cărții, e liniștită & îi e frică; e liniștită cu gândul că despre orice se poate scrie, că orice devine poezie – și îi e frică pentru că despre orice se poate scrie, orice devine poezie. Liniștea că poezia e despre om (inclusiv cel care scrie); spaima că poezia nu te apropie niciodată suficient de om (inclusiv de cel care scrie). Ce iese din liniștea asta & din frica asta e una dintre cele mai personale voci din toată poezia noastră de azi.” Radu Vancu

„Ștefania Mihalache a scris o poveste despre frică și despre încercările de împrietenire cu ea. Rănile vechi, dar și spaimele noi, care pulsează sub pojghița de liniște adusă de maturizare, sunt expuse în scene puternice, de neuitat și privite drept în față. Dacă deschideți această carte, atenție! Urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional. Dar e și ceva vindecător în felul cum sînt descrise toate, în comparațiile memorabile, în tonul uneori amar, alteori ironic-amar. Așa că, din nou, atenție! S-ar putea să vă atașați definitiv de scrisul Ștefaniei Mihalache.” Adela Greceanu

 

Despre autori

                                                                                                   *fotografie realizată de Dan Andrei Deaconu

 

Ștefania Mihalache

Poeta și prozatoarea Ştefania Mihalache (n. 1978, Braşov) debutează în volumul colectiv „Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brasoveni”, editat de revista Interval în 2003. În 2004 îi apare romanul „Est‑falia” (Editura Paralela 45, Editura Casa de Pariuri Literare, 2022).  În 2010 a publicat romanul „Poemele secretarei” (Editura Cartea Românească, Editura Casa de Pariuri Literare, 2022), nominalizat la premiul „Tânărul prozator al anului” (Gala tinerilor scriitori, 2011).  În 2012 a obținut titlul de Doctor în Filologie la Facultatea de Litere din Bucureşti. A debutat în  poezie cu volumul „Sisteme de fixare și prindere” (Editura Nemira, 2016), nominalizat la Premiile Radio România Cultural, urmat, în 2021 de volumul „Cronica Akasha”, la aceeași editură, nominalizat la Premiile Radio România Cultural și Premiile Observator Cultural. Volumul de debut a fost distins cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură acordat de Fundația Alexandrion.

În 2019 a apărut volumul de critică literară „Copilăria. Reconstituiri literare după 1989” (Editura Paralela 45), nominalizat la Premiile Observator Cultural, secțiunea Critică /istorie/ teorie literară. În același an a primit, în Franța, Premiul Boccace pentru proză scurtă.  Este prezentă în antologia de poezie românească și spaniolă Sombras, incendios y desvanes (Umbre, incendii și mansarde), Editura Vaso Roto, Madrid și Guadalajara (2021).

În 2022 a publicat „Gene dominante”, povestiri, la Editura Humanitas, laureată a premiului „Observator Lyceum”, 2023. Unul dintre textele volumului a fost montat în cadrul spectacolului Antologia dispariției, după proză feminină contemporană, în regia lui Radu Afrim. Participă cu povestiri în antologia de proză scrisă de femei, „Retroversiuni” (Editura Paralela 45, 2023) și Lucruri mărunte. Copilăria în comunism (Editura Muzeelor Literare, 2023).

 

Laurențiu Midvichi

Pictorul Laurenţiu Midvichi (n. 1979, Tulcea) este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Secţia Artă Murală, clasa profesorului Viorel Grimalschi (2002). Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2003. Are o importantă activitate expozițională, cu peste 20 de expoziții personale și de grup în țară și străinătate. Debutează cu expoziția Lumină și culoare, Palatul Parlamentului, Sala de Expozitii „Constantin Brancuși”, București, 2005. Dintre cele mai importante expoziții personale amintim Fibras de silêncio, Clube Literário do Porto, Portugalia, 2010, Studii despre orbire, pictură, Galeria Millennium, Lisabona, 2013, ETAPE, pictură 2004-2014, Muzeul de Arta Tulcea, Distel Und Dornen, pictură și grafică, CART-Galerie Pregarten, Linz, Austria, 2016, Organische Mechanismen, pictură, FIVE PLUS Art Gallery, Viena, Austria, 2018, RETINARIUM, pictură, Sala Brâncuși, Palatul Parlamentului, Bucuresti, 2018, Destructurare, Galeria EM, Deva, 2020, Intersecții, Galeria de Artă UAP Ploiești, 2021  și cea mai recentă, Madrigal 60, Galeria de Artă Madrigal, București, 2023. Participă, începând cu 2013, în tabere de creație și rezidențe artistice în România, Bulgaria și Serbia. Lucrările lui Laurențiu Midvichi se găsesc în colecții publice și private din țară și străinătate (colecția de artă a Galeriei Millenium, Portugalia, colecția de artă a Camerei Deputaților, Muzeul de Artă Tulcea, Muzeul Județean Olt).

Laureat al unui important număr de premii naţionale pentru pictură şi grafică, printre care se numără Premiul Special la Bienala de Arta Contemporană Aegyssus, Muzeul de Artă Tulcea, 2015, Premiul Fundației “Arta” Concursul Național de Grafică “Urme și semne – Repere ale umanului”, 2009, precum și Medalia de argint, Arte e Cultura, Salerno, Italia, 2006.  În perioada 2007 – 2013 a lucrat la editura Polirom ca grafician, realizând concepții grafice pentru serii de autor cum ar fi Hemingway, Saramago, Nabokov, Pamuk, Beckett, iar în prezent colaborează ocazional ca freelancer în domeniul book-design. Trăiește și lucrează în București.

Din 2018, colaborează cu Editura Paralela 45, realizând concepții grafice inovatoare și foarte apreciate, dintre care amintim creații din colecțiile editoriale Ficțiune fără frontiere, Prima dragoste, Metarmorfoze, Se poartă cartea. Trăiește și lucrează în București.

 

Despre coordonatoarea colecției

Diana Iepure s-a născut la 20 noiembrie 1970 la Chișinău. Absolventă a Facultăţii de Istorie a Universității de Stat din Chișinău. Responsabilă de PR & Comunicare la Editura Paralela 45. Coordonează, la aceeași editură, colecția ,,Prima dragoste”, prima colecție de literatură română contemporană, dedicată publicului Young Adult din România și departamentul de literatură română. Cărţi publicate: Liliuţa, Editura Vinea, 2004; O sută cincizeci de mii la peluze, Casa de Pariuri Literare, 2011; În rest, viața e frumoasă, Casa de Editură Max Blecher, 2021.

Traduceri: Nicolae Velimirovici, Tărâmul inaccesibil, Editura Cathisma, 2007; Boris Akunin, Moartea lui Ahile, Editura Humanitas, 2008; Iarnă rusească, antologie de povestiri din clasici ai literaturii ruse, Editura Ratio et Revelatio, 2013; Pagini alese din literatura rusă a secolului al XIX-lea, Editura Corint, 2017; Serghei Timofeev, Aparatele unui timp liniștit, Casa de Editură Max Blecher, 2021; Alexei Salnikov, Petrovii în vremea gripei, Editura Paralela 45, 2021. Andrei Kurkov, Samson și Nadejda, Editura Paralela 45, 2024. Poeme publicate în antologii și volume colective din România și de peste hotare.

Premii: Premiul Grand Underground al revistei electronice Tiuk!, 2010; Premiul Tiuk! pentru poezie pe anul literar 2011; Premiul Republica la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău, 2012, Premiul Revistei Ateneu, 2022 Nominalizări: Premiile „Sofia Nădejde” pentru Literatură Scrisă de Femei, 2021. Poemele i-au fost traduse în engleză, neerlandeză, franceză, macedoneană, slovacă, poloneză, rusă. Diana Iepure se numără printre cei patru câștigători ai Burselor de creație literară Cărturești 2024.

Autor: Editura Paralela 45