În luna mai 2022, la inițiativa Dianei Iepure, Editura Paralela 45 a lansat o serie de cărți foarte interesantă, intitulată „Prima dragoste”, prin care scriitori români contemporani sunt invitați să povestească despre prima iubire, despre primele sentimente de dragoste, în cadrul unor „romane” (nu numai) în care ficțiunea se împletește cu autobiografia, în care tinerețea autorilor adaugă plus-valoare unui sentiment existent de când lumea.

Prima carte pe care am citit-o din această recent lansată serie a fost cea a scriitorului brașovean Andrei Dósa, având titlul de „Ceaikovski la walkman” și care reunește patru povestiri aparent fără legătură, diferite ca structură, dar prin care personajele se preumblă, pentru a descoperi treptat că toate fac parte din aceeași povestire. Astfel, fiecare text aduce în fața cititorului impresiile, gândurile și întâmplările pe care le trăiește și din perspectiva unui personaj diferit.

Așadar, patru povestiri care ne istoriresc felul în care un adolescent se transformă treptat din copilul care era curios de lumea pe care o descoperea și era pasionat doar de joc în tânărul plin de fantezii sexuale, dornic de a iubi și de a ține de mână prietena, iubita, partenera. „Maria ar fi putut să mă învețe” începe chiar la granița dintre clasele a opta și a noua, în timpul examenului de admitere la liceu, când un băiat timid o zărește pentru prima oară pe Maria, fata din orice clasă care e prea matură pentru vârsta ei, care are iubiți mai mari și pe care o dorește, în secret sau nu, orice băiat de vârsta ei. Dar aventura sau încercarea de relație este mai mereu un eșec:

„Voi fi gras și urât. Îmi voi găsi liniștea alături de persoana potrivită. O fată cuminte, puțin fricoasă. Imina mea o să lumineze la intensitate medie pentru ea. Vom face copii și îi vom iubi cât putem, regretând, în momentele cele mai urâte, universurile paralele în care am fi putut să trăim dacă, dacă, dacă.” (pag. 22)

 

Citiți textul complet pe filme-cărți.ro