,,După fiecare ediție FILIT, planurile de lectură mi se schimbă și constat cu surprindere cît de puține lucruri știam despre un scriitor sau altul.”

𝐑𝐨𝐦𝐢𝐧𝐚 𝐇𝐚𝐦𝐳𝐞𝐮 este absolventă a Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, secializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării și a unui master în Sociologie, cu o disertație pe tema: „Legalizarea consumului de canabis în România”.  În prezent locuiește la Londra. Se specializează în Resurse Umane la University of West London. E pasionată de poezie și o promovează prin intermediul proiectului 𝐩𝐨𝟑𝐳𝐢𝐚𝐝𝐞𝐝𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚.

Dragă Romina, de câți ani vii la FILIT?

Vin la FILIT de 10 ani, în Iași am absolvit facultatea și am continuat să vin pentru festival chiar și după ce nu mai eram studentă la Iași, am continuat să vin chiar și după mutarea din România.

Ce înseamnă pentru tine un festival literar și prin ce se deosebește FILIT de celelalte evenimente de acest gen din România?

Mărturisesc că nu am participat la alte festivaluri literare să pot face comparații, dacă ne referim la cele din spațiul românesc, firește, dar am participat anul acesta la European Literature Network și în trecut la Romanian-British Literature Festival și vă pot spune că nu am regăsit acolo ce văd la Iași an de an, această efervescență din care nu te poți smulge nici după 5 zile în care orașul a vuit de literatură.

 

De ce e important pentru tine să fii aici?

Sub o formă sau alta, am tot primit întrebarea asta și de fiecare dată le răspund oamenilor că FILIT înseamnă acasă. Pentru mine e important să fac ceea ce îmi place, iar dacă e nevoie să îmi iau o săptămînă din concediul anual, ca să pot fi prezentă la unul din cele mai mari evenimente care au loc anual, atunci nu mă gîndesc de două ori. În plus, mă apropii și mai mult de literatura universală cînd vin în contact cu scriitori din toate colțurile lumii. După fiecare ediție FILIT, planurile de lectură mi se schimbă și constat cu surprindere cît de puține lucruri știam despre un scriitor sau altul.

Simți că, relatând din mijlocul evenimentelor ești sau începi să devii parte a unei istorii literare?

Nu am nici cea mai vagă idee sau dorință, dar un lucru e cert, la întoarcerea în Londra a trebuit să le explic colegilor de la muncă de ce am pus atît de multe fotografii în story, pe Instagram, cine sunt toți acei oameni lîngă care m-am fotografiat și că Iași-ul e frumos mai ales toamna.

Ce ai dori să se scrie despre tine într-o eventuală carte de Istorie a festivalului?

Nu-mi doresc să se scrie despre mine în vreun fel, fiecare om pe care l-am întîlnit la FILIT și cu care am schimbat cîteva vorbe a intrat în istoria mea personală și mă însoțește mai ales atunci cînd sunt departe de casă.

Autor: Diana Iepure