,,Îmi place să cred că sunt o bucățică de cronicar și împart tot ce văd, trăiesc sau simt cu oamenii care mă citesc pe blog, pe rețele sociale. Știind cum funcționează internetul, sunt convinsă că las o urmă pentru cineva în imensul păienjeniș virtual.”

Corina Moisei-Dabija se numără printre entuziaștii care, de mai mulți ani, participă la FILIT și promovează evenimentele din cadrul unuia dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Cunoscută în lumea cititorilor de limba română ca Fata cu cartea, Corina este specialistă în comunicare, cu o frumoasă experiență în acest domeniu. Actualmente, coordonează strategia de comunicare și PR la Purcari Wineries Grup.

Corina, de câți ani vii la FILIT?

În calitate de invitat special, sunt la cea de-a doua ediție. Dar vin deja de 3 ori aici. Prima dată am ajuns grație soțului meu, care a decis să începem prima noastră călătorie în doi cu o oprire pe la Filit.

Ce înseamnă pentru tine un festival literar și prin ce se deosebește FILIT de celelalte evenimente de acest gen din România?

Pentru că sunt din Republica Moldova, acest eveniment este o posibilitate de neratat să leg prietenii, colaborări și să cunosc oameni pe care îi puteam admira, până nu demult, doar prin cărțile lor. E ca atunci când primești darul de la Moș Crăciun, doar că-l despachetezi mai repede. În plus, am ocazia să văd cum se face literatura mare, comparativ cu piața mică din Basarabia.

De ce e important pentru tine să fii aici?

În primul rând, pentru că am posibilitatea să mă conving din nou că fac lucruri care chiar contează pentru cineva. În al doilea rând, pentru că pot experimenta tot ce înseamnă jurnalism cultural. Pot scrie cronici, lua interviuri și scrie sinteze din chiar inima evenimentelor. În cei peste zece ani de când scriu, anume Filit mi-a reconfirmat că pot avea o voce auzită până departe.

Simți că, relatând din mijlocul evenimentelor ești sau începi să devii parte a unei istorii literare?

Îmi place să cred că sunt o bucățică de cronicar și împart tot ce văd, trăiesc sau simt cu oamenii care mă citesc pe blog, pe rețele sociale. Știind cum funcționează internetul, sunt convinsă că las o urmă pentru cineva în imensul păienjeniș virtual.

Care a fost cel mai neobișnuit/trăsnit interviu, pe care l-ai luat la FILIT?

Hmm, dificilă întrebare. Au fost două interviuri care m-au marcat, în sensul bun al cuvântului, și pe care mi le reamintesc cu mare căldură. Cel cu Lavinica Mitu și cel cu Ioana Stăncescu, două femei de-o factură umană cum greu se mai găsește. Mi-a plăcut că s-au „dezgolit” sincer în discuțiile cu mine, fără pic de reticență.

Ce ai dori să se scrie despre tine într-o eventuală carte de Istorie a festivalului?

Mi-ar plăcea să se spună că #FataCuCartea a făcut o Mică Unire culturală prin tot ce a scris despre Filit și a adus senzația acestui festival până la oamenii de Acasă.

Autor: Diana Iepure