,,Este primul an când vin la FILIT, deși l-am urmărit mereu din umbră. E o experiență minunată, probabil unică în România. Ca autor și ca jurnalist, cred ca trebuie să mergi măcar o dată. Ești unde trebuie să fii, la FILIT”

Ramona Boldizsar iubește cărțile, citește mult și inventează povești pentru fetița ei, Mara. Este poetă, blogger, promoter cultural  și gazdă a podcastului Perfect Contemporan, unde vorbește despre cărți. Debutează în 2021,  cu poezie, publicând la Casa de Pariuri Literare volumul Nimic nu e în neregulă cu mine. Este invitată și ca poetă, la  Noaptea Albă a Poeziei din cadrul FILIT 2023.

Ramona, de câți ani vii la FILIT?

 Este primul an când vin la FILIT, deși l-am urmărit mereu din umbră. E o experiență minunată, probabil unică în România. Ca autor și ca jurnalist, cred ca trebuie să mergi măcar o dată.

Ce înseamnă pentru tine un festival literar și prin ce se deosebește FILIT de celelalte evenimente de acest gen din România

Cred că magnitudinea și diversitatea diferențiază FILIT-ul în special de alte festivaluri, dar și calitatea evenimentelor. Sunt mulți invitați și e chiar dificil să alegi evenimentele la care să mergi pentru că toate sunt interesante. Pentru mine, FILIT este, în acest punct, o experiență necesară și super frumoasă, dacă e să fiu complet sinceră.

De ce e important pentru tine să fii aici?

Pentru că aici se mișcă literatura. Aici se întâmplă lucrurile în această parte din an în România, e întotdeauna reconfortant și palpitant să fii alături de acești oameni care scriu, traduc, fac jurnalism cultural. Ești unde trebuie să fii, la FILIT.

Simți că, relatând din mijlocul evenimentelor ești sau începi să devii parte a unei istorii literare

Nu mă încumet să răspund la întrebarea asta încă, dar simt că fac parte din ceva mai mare la FILIT, asta da.

Care a fost cel mai neobișnuit/trăsnit interviu, pe care l-ai luat la FILIT?

A fost foarte fain interviul cu Morten Strøksnes unde am vorbit multicel și după interviu, și l-am făcut să întârzie la următoarea întâlnire.

Ce ai dori să se scrie despre tine într-o eventuală carte de Istorie a festivalului?

Nu m-am gândit dacă aș dori să se scrie despre mine, sunt atât de multe lucruri mai importante de notat. Dar probabil mi-ar plăcea să se amintească Noaptea Albă a Poeziei unde voi fi citit și eu alături de poete și poeți minunați.

 

 

Autor: Diana Iepure