„FILIT e acest Electric Castle festivalurilor de literatură. Și e deja aici de 11 ani. Și va mai continua multă vreme. Iubesc orașul Iași.”

Andrei Zbîrnea  este poet, jurnalist, copywriter,  însuflețitor al atelierului Mornin’ Poets, coordonator al proiectului de recenzii Kooperativa Poetică de pe site-ul citestema.ro, adept al inovației și al experimentului literar.

Andrei, de câți ani vii la FILIT?

Pentru mine e al patrulea FILIT. În 2019, am fost invitat ca poet, în 2021, 2022, 2023 ca jurnalist cultural și moderator al evenimentelor de poezie de la Scriitori (și Scriitoare) în Centru. Am avut bucuria să am discuții extrem de fructuoase, în cele mai recente trei ediții, cu Olga Ștefan, Cristina Hermeziu, Miruna Vlada, Șerban Axinte, Elena Vlădăreanu, Anastasia Gavrilovici, Veronica Ștefăneț, Claudiu Komartin, Iopan Coroamă, Teona Galgoțiu, Mihók Tamás, Magda Cârneci, Florin Partene, Artiom Oleacu, Alina Purcaru, Lucian Vasilescu și Cătălina Matei. Mai mult, am produs și câteva interviuri faine cu Andrei Crăciun, Monica Cure, Steinar Lone, Cristina Hermeziu, Jovi Ene, iar anul acesta cu norvegianul Morten Strøksnes. Cel din urmă va apărea pe Matca Literară. Recolta e bogată și satisfacția de a pune în valoare scriitoare și scriitori foarte faini și importanți e neprețuită. Vorba lui Mastercard.

Ce înseamnă pentru tine un festival literar și prin ce se deosebește FILIT de celelalte evenimente de acest gen din România

Am avut norocul de a bifa în anii ăștia Poezia e la Bistrița (2021), Poets in Transylvania (2023), Festivalul Transdanubian de la Craiova (2021, 2022, 2023), Festivalul Zile și Seri de Literatură Doinaș de la Arad (2019) și alte câteva. Festivalul de literatură/poezie e locul în care te simți parte din comunitate și nu mai răspunzi la mailuri de muncă. E o armonie greu de replicat într-un alt context. Și, deși am iubit aceste festivaluri mai mici, FILIT are altă anvergură.

 

Mizele sunt diferite, însă experiența e alta. Dacă la Sibiu de exemplu poți fi parte la cam toate evenimentele publice (nu se suprapun), la FILIT e nevoie de calendar, de subliniat pe program și de mișcare de la spațiu la altul. Uneori se suprapun două evenimente faine. Ori dai cu zarul, ori alege. FILIT e acest Electric Castle festivalurilor de literatură. Și e deja aici de 11 ani. Și va mai continua multă vreme. Iubesc orașul Iași. Sunt oameni din alte orașe, la fel de pasionați de literatură ca și mine, pe care îi văd doar aici. Jovi Ene e un exemplu, mai sunt și altele. Cafeaua de la FILIT are alt gust, vizitele la cort sunt nemaipomenite. În plus, Sala Teatrul Național „Vasile Alecsandri” ne spune mereu povești extraordinare. Anul ăsta cele mai percutante pentru mine au fost cele ale lui Burhan Sönmez, în discuția lui captivantă cu Radu Vancu. Doar un citat: „Totul poate fi înțeles prin poezie, prin artă – chiar și violența.”

Simți că, relatând din mijlocul evenimentelor ești sau începi să devii parte a unei istorii literare?

Nu mă gandesc la asta, încerc să rămân ancorat în prezent. Și FILIT-ul înseamnă mereu prezent. Iar prezentul din 2023 a însemnat și Poetic Hub, proiectul inițiat de Carmen Florea la Cărturești. Am avut un eveniment la Școala Varlaam Mitropolitul, în care 3 poete și poeți nedebutați în volum, au intrat în dialog cu elevii. Moderatorii au fost Elena Simion și subsemnatul, iar tinerii liceeni au auzit poeziile Rominei Hamzeu, Andradei Strugaru și ale lui Lucian Balan. Toți trei având legături cu orașul FILIT-ului.

 

Care a fost cel mai neobișnuit/trăsnit interviu, pe care l-ai luat la FILIT?

Cred că cel cu Andrei Crăciun. A fost un interviu în dublă direcție. Am fost pe rând intervievat și intervievator. Andrei spunea atunci printre altele că ‘99, cel mai frumos an din viaţa mea. Miki de la K-pital şi Michelle de pe Atomic TV ne-au făcut viaţa îndurabilă. Îţi aminteşti, dragul meu poet, anul 1999? Vrei să vorbim despre el?

Ce ai dori să se scrie despre tine într-o eventuală carte de Istorie a festivalului?

Aș fi nesincer să spun că nu. Însă, de 3 ani, Cătălin-Mihai Ștefan și Florin Lăzărescu m-au așezat pe un post pe care îl simt foarte comod. Acela de moderator. Și le sunt foarte recunoscător Am primit feedback pozitiv de la poetele și poeții moderați, de la public, de la Bogdan Petcu și Gheorghe Cîrstian, cei mai fideli spectatori ai evenimentelor moderatate de mine și de la voluntari sau elevi care vin special să vadă FILIT. Chiar dacă nu sunt obișnuit, o parte din adolescenți au cerut chiar să facem poze. Am întrebat de două ori, ca să fiu sigur că nu confundă cu altcineva. Ca să răspund totuși întrebării, m-am obișnuit cu prezentul, iar finalul de octombrie, e FILIT-ul prezentului.

 

Autor: Diana Iepure