Editura Paralela 45 se bucură să anunțe apariția volumului „Alexandru Andrieș. Fluture pe perdea. Antologie și cuvînt-înainte de Florin Hălălău, urmate de un dialog și de cîteva exe-jazz-e pe mai multe voci“.

Una dintre noutățile pe care Editura Paralela 45 le-a pregătit pentru ediția din 2023 a Târgului de carte Gaudeamus Radio România este lansarea antologiei „Fluture pe perdea“, 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐢𝐯ă 𝐚 𝐩𝐨𝐞𝐳𝐢𝐞𝐢 𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐢𝐞ș. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 𝟐𝟓 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:𝟎𝟎, la standul Editurii Paralela 45 (stand nr. 1, nivel 00, pavilionul central al Romexpo). La lansare va participa Alexandru Andrieș, împreună cu cei 33 de exe-jezzi care semnează texte în antologie.

Între copertele acestei antologii veți găsi 101 poezii și 33 de exerciții de admirație, semnate de scriitori, muzicieni, critici literari, artiști, profesori, personalități remarcabile ale vieții culturale de la noi: Andrei Crăciun, Mircea Ignat, Gelu Diaconu, Petru Andriesei,  Paul Cernat, Florin Dumitrescu, Lucian Boariu, Ștefania Mihalache, Ioana Palicica, Octavian Soviany, Sergiu Mitrofan, Ada Milea, Valentina Butnaru, Iulia Georgeta Popescu, Valentin Protopopescu, Irina, Georgescu-Groza, Dan Amariei, Florian Lungu, Dan Mircea Cipariu, Berti Barbera, Victor Panfilov, Bogdan Crețu, Doru Ionescu, Corina Bernic-Heiberger, Robert Șerban, Răzvan Țupa, Daniil Iacșa, Cristina Bogdan, Mugur Grosu, Monica Tonea, Sorin Antohi, Laurențiu Midvichi și Cătălina Bălan.

Muzica lui Alexandru Andrieș este unică, deși împletește mai multe stiluri (jazz, blues, folk, rock’n roll). La fel se întâmplă și cu poezia lui, care este un amestec la fel de unic de timiditate, seducție, ironie, neastâmpăr, duioșie, candoare. O adevărată încântântare! În cea mai neagră perioadă ceaușistă, Andrieș a fost cantautorul intelectualilor români, al celor pentru care cuvintele însemnau (și mai înseamnă încă) cel puțin la fel de mult ca muzica. Autor de hituri subversive, Alexandru Andrieș reprezintă o epocă.Datorită lui Florin Hălălău, un mare admirator al artistului, la Editura Paralela 45 apare această antologie care îi este dedicată.

„Dacă un cantautor «global» ca Bob Dylan a putut primi Premiul Nobel pentru Literatură, cred cu convingere că un cantautor local precum Alexandru Andrieș (puternic influențat de Beatles și Dylan) ar merita cu prisosință un premiu de poezie. Pentru că Andrieș e poet pe bune – poet în toată puterea cuvîntului.“ Paul Cernat

„Alexandru Andrieș este poet. Un poet special, care, ca și în muzică, poate combina firesc registrele, poate trece de la candoare la ironie, de la poemul de dragoste la pamflet. Nu scrie doar versuri pentru muzica proprie; textele lui trec și citite, chiar dacă, e adevărat, e imposibil să nu le fredonezi când îți cad sub ochi. E mult mai mult de atât.“ Bogdan Crețu

„La el am simțit bucuria de a comunica în «limba» asta nouă, pe care n-o mai auzisem la nimeni, părea venit de pe o planetă în care așa se «vorbește». După ce am învățat nițică engleză i-am auzit și pe alții combinând firesc texte și melodii, dar în limba română mi se părea că doar Andrieș reușește un maxim de exploatare a firescului.“ Ada Milea

„Poezia lui Alexandru Andrieș este fragilă și vaporoasă ca prezența unui fluture pe perdea. Cuvintele aranjate așa cum sînt culorile pe aripile fluturelui îți dau o nemaipomenită senzație de bine și, combinate cu armonia muzicii, te duc într-o lume din care nu mai vrei să pleci niciodată. Universul interior, de multe ori banal, populat cu obiecte dintre cele mai comune, dar impregnate cu amintirea unei întîmplări legate de o fată frumoasă, se transformă miraculos. Supereroii sînt două umbrele, o masă albă, ciucurii neperechi ai covorului și o pereche de cercei, un peron pustiu și, peste toate aceste obiecte însuflețite, plutește umbra unei fete, un Godot feminin care se lasă așteptat, dar care va veni cu siguranță cîndva. Cuvintele lui Alexandru Andrieș puse pe muzică ne amintesc lucrurile importante din jurul nostru, pentru care merită într-adevăr să trăim.“ Florin Hălălău

 

Despre Alexandru Andrieș

Alexandru Andrieș s-a născut în 13 octombrie 1954 la Brașov. A debutat în Club A în 1974, pe cînd era student la Arhitectură, pe care a absolvit-o în 1980. Cu un an mai devreme, în 1979, a cîntat pentru prima oară pe o scenă, la Festivalul de Jazz & Rock de la Brașov, împreună cu trupa Basorelief. În 1984, la Electrecord, i-a apărut primul album, Interioare. Au urmat zeci de albume, pe diferite suporturi în pas cu vremurile: LP-uri, single-uri, casete audio și video, CD-uri sau DVD-uri.

Antologia de față este prima colecție reprezentativă a poeziei lui Alexandru Andrieș.

 

Foto: Vlad Eftenie

 

Despre Florin Hălălău

Florin Hălălău s-a născut în 13 aprilie 1967 la București. A publicat două cărți de poezie, Asigurări de viață, Editura Brumar, 2011 și Obiectele din oglindă sînt mai aproape decît par, Casa de Pariuri Literare, 2016. Am făcut parte din proiectele editoriale Pe cont propriu. un dialog cu Florin Hălălău (în colaborare cu un cristian), Casa de Pariuri Literare, 2017 și Geniului 10 (în colaborare cu Mircea Ignat), Editura Vremea, 2020, Colecția Planeta București. A fost prezent în mai multe antologii și volume colective de poezie și proză.

Despre Editura Paralela 45

Înființată în 1994, Editura Paralela 45 este una dintre cele mai mari și mai prestigioase edituri românești. Oferim bibliofililor de toate vârstele colecții de cărți educaționale, literatură pentru copii și adolescenți, ficțiune și nonficțiune. Mottoul nostru este „O editură pentru generații”, iar cărțile din cele patru domenii editoriale principale pe care le dezvoltăm se adresează cititorilor de toate vârstele, însoțindu-i pe copii de la etapa învățării literelor, împreună cu părinții și profesorii lor, și până la etapa pregătirii admiterii la facultăți prestigioase. Îi încurajăm pe cititorii noștri să găsească cărți pe care să le iubească, să transmită dragostea de a citi celor dragi, astfel încât Ziua Lecturii să nu fie doar un eveniment anual, ci un ritual de zi cu zi.

 

Contact

Diana Iepure

Coordonatoare PR & Comunicare, Editura Paralela 45

Phone:   0741.087.708
Web:      www.edituraparalela45.ro
Email:    diana.iepure@edituraparalela45.ro
Adress:  Str. Virgiliu Nr. 14, etaj 2, Bucureșt

Autor: Editura Paralela 45