#NoutățiPrimăvarăVară  Editura Paralela 45

Garderoba, Antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure. Bookfest 2024

Cică scriitorul Lev Tolstoi și-a cumpărat de la un cunoscut croitor francez, cu banii primiți din onorariul pentru romanul „Anna Karenina”, o blană neagră de urs, care a fost cea mai scumpă haină a lui. Nu știm dacă și cea mai iubită. I-am rugat pe autorii antologiei Garderoba să ne spună care a fost sau este haina lor preferată, o haină de care își amintesc mereu cu plăcere.

”Îmi cumpărasem pentru drum un cojocel de talie, cu glugă îmblănită, vopsit într-o culoare bizară, roșu-sfecliu. Era ianuarie, România mai avea câțiva ani până să intre în UE iar eu plecam, pentru prima oară, în Franța. Urma să iau un tren de noapte de la Iași la București și apoi un autobuz care făcea, prin Europa, două zile. Compartimentul de tren era o ladă frigorifică, avea flori de gheață pe geam și țurțuri pe tavan. Cojocul îl mai am și acum, la Paris. Nu l-am mai purtat niciodată de atunci.” Cristina Hermeziu

Cristina Hermeziu (n. Iași, 1971) Este scriitoare și jurnalistă. Doctor în filologie al Universității AI Cuza din Iași, cu o teză despre expresivitatea limbajului televizual (2004). Din 2005 s-a stabilit în Franța. A publicat volumele de versuri Parisul nu crede în lacrimi (Junimea, 2016, Premiul Opera Prima, Festivalul internațional Tudor Arghezi), Între timp îți vezi de viața ta (Junimea, 2020) și volumul de publicistică Vedere din Turnul Eiffel (2017). A publicat proză scurtă în volumele colective Cartea copilăriilor (Polirom, 2016) și Lucruri mărunte (Editura Muzeelor Literare Iași, 2023). A editat cartea Revoluţia din depărtare (Curtea Veche, 2011) și a coordonat volumul colectiv de eseuri Viața pe Facebook. Dau like, deci exist (Polirom, 2020). În 2018 a creat Zoom France Roumanie, revistă culturală online, unde promovează literatura română tradusă în franceză. Scrie cronici literare în ActuaLitté și Revue des Deux Mondes. Membră fondatoare a asociației culturale Cosmose, la Paris.

Autor: Editura Paralela 45