Vești bune! Corina Șuteu scrie în Revista 22 despre ,,Să trăiești cu o presiune constantă”, cartea Alinei Pietrăreanu din colecția ,,Prima dragoste”.

,,Suprapunerea stilistică între un roman realist, un policier lejer și o foarte bine dozată capacitate de a grada și menține curiozitatea în cititor fac din romanul Alinei Pietrăreanu un performance literar valoros și neobișnuit, de citit pe nerăsuflate.”

Mulțumim!

„Romanul Alinei Pietrăreanu „Să trăiești cu o presiune constantă” (Editura Paralela 45) mi-a amintit de înțelesul poveștii lui Petre Ispirescu. O văd foarte bine pe Alina P. declarând cu nedisimulată candoare că își iubește părintele, țara, prietenii… „ca sarea’n bucate”. Adică, în felul său de a vedea lumea și viața, la cei douăzeci și cinci de ani pe care îi are. Dar o văd și fiind admonestată, și, temporar, „pusă la zid” pentru asta. Scriu temporar deoarece, până la urmă, talentul își face loc. Iar Alina are talent.

În realitate, acest fel de tandrețe lucidă, cea care transpare la fiecare paragraf al romanului, este cel de care ar avea nevoie societatea noastră acum. O dragoste ludică și lipsită de iluzii, candidă, fără să cadă în patetisme declarative, provocatoare, iute și amară, dar hrănitoare pentru gândirea critică, atât cât a mai rămas din ea în vremurile acestea.

Trăind într-o realitate în care numărul de inimioare de pe Facebook și Instagram e în constantă competiție cu te iubesc-urilearuncate cu lejeritate și fără consecințe pe platformele de social media, o lume în care aceleași platforme sunt pline de chemări la revoluție, mărturisiri terapeutice și defulări compulsive, ce distorsionează din ce în ce mai mult realitatea, tânăra scriitoare construiește un univers în care „fake”-ul și „kitch”-ul se autodemască. Romanul dezvăluie o mare dorință de contact uman real, o candoare și o tânjire aspirațională îmbibate de speranță, dar terorizate de eșec. E o tristețe ludică și resemnată în universul personajelor din „Să trăiești cu o presiune constantă”. Ele desenează un mare semn de întrebare adresat generației mature, dar și către lumea largă, și către propria conștiință.

Portretul pe care îl face Alina Pietrăreanu comunității e unul incomod. Nevoia acută de prietenie, de iubire, de sex și fuga (ratată) de confuzie și de singurătate, un personaj care devine involuntar celebru pe social media făcând „même” virale și o fată care, de fapt, este trans și care, de aceea, nu e acceptată de nimeni, în afara micului său grup de prieteni, rețeaua de inceli autohtoni (mișcare lansată în SUA, în 2014, a bărbaților care urăsc femeile și vor să le pedepsească) și „toți intelectualii de stânga ai Bucureștiului care cumpără IPA la draft și își dau shoturi de absint între ei”, după victoria la campionatul european de fotbal, compun rețeaua intrigantă a poveștii din carte.”

Citiţi textul integral în Revista 22.

Autor: Editura Paralela 45 - Ficţiune