#NoutățiPrimăvarăVară  Editura Paralela 45

Garderoba, Antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure. Bookfest 2024

Cică scriitorul Lev Tolstoi și-a cumpărat de la un cunoscut croitor francez, cu banii primiți din onorariul pentru romanul „Anna Karenina”, o blană neagră de urs, care a fost cea mai scumpă haină a lui. Nu știm dacă și cea mai iubită. I-am rugat pe autorii antologiei Garderoba să ne spună care a fost sau este haina lor preferată, o haină de care își amintesc mereu cu plăcere.

„Am o geacă de piele pe care am cumpărat-o în urmă cu vreo opt ani dintr-un magazin din București. A devenit preferata mea pentru că în timp haina a căpătat o patină de la cât a fost purtată și toate aceste semne pe care le are pe mâneci și pe coate îmi dau un sentiment de apartenență și îmi spun că această haină a fost alături de mine și împreună ne-am bătucit pieile prin diferite orașe și călătorii.” Bogdan Răileanu

Bogdan Răileanu (n. în 1980, Buftea) A debutat în 2015 în revista Iocan. În 2017 a publicat la Editura Polirom volumul de proză scurtă Tot spațiul dintre gândurile mele, nominalizat la premiile Observator cultural, categoria Debut, și la Premiul Iocan. Au urmat romanele Dinții ascuțiți ai binelui (Humanitas, 2018, selectat pe lista scurtă a Festival du premier roman de la Chambéry și nominalizat la premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România), Teoria apropierii (Humanitas, 2019, nominalizat la premiul pentru proză al Ziarului de Iași) și Să nu lași moartea să te găsească (Polirom, 2020). În 2022 a publicat, la Editura Polirom, în colecția „Biografii romanțate”, romanul Preda. Adevărul ca o pradă, iar în 2024 publică, la aceeași editură, cartea de proză scrută Picioare de lotus. Lucrează în publicitate și continuă să scrie în timpul liber proză scurtă și proză mai puțin scurtă.

Autor: Editura Paralela 45