Îmi plac mult cărțile astea pentru copii care parcă merg la orice vârstă. Am fost întrebată de mai multe ori ce cărți am putea citi bebelușilor. Când era M. bebeluș, îi citeam cam orice. Îi citeam din cărțile mele sau îi puneam povestioare audio, tot soiul de cântecele și mai știu eu ce (a adorat caruselul de la pătuțul în care nu dormea, până ce l-a rupt când s-a făcut ceva mai mare). Cred că am început cu adevărat să citim cărți când avea 1 an — și adora să le răsfoiască, am avut tot soiul de cărți cu imagini reprezentative (cu fructe, legume, animale și altele de genul, cartonate, greu de rupt și bune de molfăit).

De când citim așa, mai intens, am tot dat de cărți care mi se par că merg din ziua 1 — dacă vreți să aveți acest obicei din start. Sunt anumite titluri care pot fi haioase pentru mai multe categorii de vârstă, sunt ori mai ușor de înțeles, ori nu e neapărat atât de important mesajul (pot fi aici o sumedenie de motive, cred eu).

Câteodată cel mai bun pariu e cu cărțile ilustrate foarte haios, drăgălaș și colorat și/sau cu tot felul de onomatopee și rimă/ritm. De curând am mai dat de trei astfel de titluri la Editura Paralela 45 și vreau să vi le arăt și vouă. Legenda spune și că a fost luată o pauză binemeritată de la acest articol pentru a citi (din nou) cărțile astea… De asemenea, aviz amatorilor, a nu se lăsa la îndemâna bebelușilor, le vor mânca *inserts nervous laughter.*

  • Dragonul Bubu, Lisa Sheehan, Editura Paralela 45, o găsiți aici.
  • Micul Camion Albastru, Alice Schertie, ilustrații: Jill McElmurry, Editura Paralela 45, o găsiți aici
  • Ela Prăjiturela, autor: Laura Carusino, ilustrator: Annalaura Cantone, Editura Paralela 45, o găsiți aici.

 

Citiţi articolul complet pe blogul Ramonei Boldizsar

Autor: Ramona Boldizsar