Ziua Planetei Pământ sau Ziua Internațională a Mamei Pământ, cum mai este numită, a fost fondată în 1970, în Statele Unite, de senatorul Gaylord Nelson, având ca scop conștientizarea importanței protejării mediului înconjurător. În primul an ziua a fost celebrată de cca. 20 de milioane de tineri americani, astăzi fiind sărbătorită în 190 de țări, de un miliard de oameni.
Inițiativa lui Gaylord Nelson a dus la înființarea Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite și la adoptarea primelor legi de mediu, conform earthday.org.
Ziua Pământului este o modalitate de a atrage atenția asupra riscurilor la care este supusă planeta noastră și pentru a promova acțiuni concrete de protejare și conservare a mediului.
Tema Zilei Pământului din acest an este „Planeta vs Plastic”.
Se estimează că anual se produc în jur de 380 de milioane de tone de plastic și numai 9% din tot plasticul produs vreodată a fost reciclat.
Obiectivele stabilite de EARTHDAY.ORG pentru anul 2024 sunt:
- Promovarea conștientizării publice pe scară largă cu privire la daunele provocate de plastic asupra sănătății oamenilor, animalelor și a întregii biodiversități, solicitarea mai multor cercetări cu privire la efectele sale asupra sănătății și publicarea transparentă a oricăror informații privind aceste efecte.
- Eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosință până în 2030, conform angajamentului din Tratatul Națiunilor Unite privind poluarea cu plastic.
- Politici exigente care pun capăt flagelului fast fashion și a cantității mari de plastic pe care o produce și o folosește.
- Investiții în tehnologii și materiale inovatoare pentru a construi o lume fără plastic.
În portofoliul Editurii Paralela 45 se găsesc mai multe cărți din domeniul cli-fi, prescurtare pentru climate fiction, o formă de literatură de ficțiune devenită populară în anii 2010, care are rădăcini în science fiction, dar se bazează și pe realism și supranatural.
Vi le propunem azi spre lectură, ca acțiune concretă pe care o putem face împreună cu copiii noștri pentru a sărbători Ziua Pământului, pentru a-i conștientiza de pericolele la care este supusă planeta noastră și de nevoia de a asigura viitorul tuturor ființelor vii.
Casa lui nu e oceanul, de Naomi Jones.
Tentaculele doamnei Caracatiță sunt prinse într-un năvod, iar Țestoasa are o durere de stomac. Ce e în neregulă cu oceanul? Și cine este Ciudățel, acest „pește” care se leagănă în sus și în jos scoțând bule: blop, blop, blop! Va putea Micuțul-pește să-și ajute prietenii?
O eco-aventură emoționantă și amuzantă, cu un mesaj puternic de a ne proteja apele.
O balenă în sălbăticia albastră, de Rosanne Parry.
Vega este o orcă tânără din Marea Salish. Când peste familia ei se abat nu una, ci două tragedii, Vega și Deneb, fratele mai mic, sunt despărțiți de rudele lor mult-iubite. Acum e de datoria Vegăi să-și apere fratele. Călătoria lor e plină de pericole, dar și de minunății. În largul oceanului întâlnesc o caracatiță uriașă, un grup de balene ucigașe ciudate și o ceată de rechini ieșiți la vânătoare. Va putea Vega să-și protejeze fratele și să găsească drumul spre casă?
Povestea este inspirată de orcile amenințate cu dispariția din Oceanul Pacific de nord-vest. În lupta lor pentru supraviețuire, aceste animale magnifice se confruntă zi de zi cu efectele încălzirii globale, cu poluarea și lipsa hranei.
O poveste nu doar pentru copii, ci pentru noi toți.
Balena dispărută, de Hannah Gold și Levi Pinfold.
Cartea este câștigătoarea Premiului Edward Stanford și a fost desemnată Cartea pentru copii a anului 2023.
Când mama lui este internată în spital, Rio e trimis în micul oraș de coastă Ocean Bay, din California, la bunica din partea mamei, o femeie pe care nu a văzut-o decât o dată în viață. Tot ce-și dorește Rio este ca mama lui să se facă bine, pentru a se putea întoarce acasă. Asta până când ia parte la o excursie de observare a balenelor și, în albastrul imens al oceanului, o întâlnește pe Bot Alb – o uriașă blândă a apelor. Rio se simte imediat atras de balenă și, pentru prima dată de când e departe de casă, are un licăr de speranță.
Dar pe urmă Bot Alb dispare… Va putea Rio, prin legătura specială pe care o are cu balena, să o găsească și să o salveze?
Ultimul urs polar, de Hannah Gold și Levi Pinfold.
Distincții:
Câștigătoare a Premiului Peter Book 2022.
Câștigătoare a Premiului Waterstones Children’s Book 2022.
Nominalizată la Premiile British Book – Cartea pentru copii a anului 2022.
Nominalizată la Premiile Indie Book 2022.
April e fiica unui cercetător care pleacă într-o stațiune meteo pe Insula Ursului, dincolo de Cercul Polar, acolo unde se crede că nu mai există urși. Dar April dă nas în nas cu unul la trei săptămâni după ce a ajuns pe insulă. Pe măsură ce legătura lor incredibilă devine tot mai puternică, April se decide să-și salveze prietenul, chiar dacă asta înseamnă să plece în cea mai mare și mai îndrăzneață călătorie din viața ei. O călătorie pentru a-l salva pe Urs. Și – poate – pe sine…
Autor: Editura Paralela 45