Am întrebat câțiva copii ce înseamnă pentru ei vacanța. Iată ce ne-au răspuns.

Vacanța înseamnă:

”Să mergi la mare.”

„Să pleci la bunici.”

„Să nu mai mergi la școală.”

„Să nu mai faci teme.”

„Să te joci cât vrei.”

„Să nu te mai trezești dimineața devreme și să te poți culca târziu.”

„Să-ți spună mereu părinții că trebuie să citești cărțile pentru școală.”

„Să te plictisești.”

„Să te uiți la televizor cât vrei.”

„Să nu faci nimic.”

 

Desigur, vacanțele sunt pentru relaxare și odihnă. Mai ales odihnă psihică, pentru că de mișcare copiii au nevoie constant. Dar cum ar trebui oare să se desfășoare vacanțele copiilor noștri pentru ca ele să îmbine, cum spunea Horațiu, utilul cu plăcutul?

Orice vacanță trebuie să înceapă cu o pauză de teme, cu trezit ceva mai târziu și, dacă este posibil, cu schimbatul mediului casnic pentru o perioadă de timp.

Dar vacanța nu trebuie să fie o leneveală continuă, o totală lipsă de programare, de responsabilitate, de disciplină.

Nu există vacanță de la educație. Chiar dacă nu merg la școală și nu fac teme, copiii învață în familie despre autodisciplină și despre responsabilitate, iar ca părinți e necesar să tratăm cu seriozitate (și) perioada vacanțelor.

Nefiind vorba de orar și teme obligatorii, îi putem consulta pe copii asupra activităților (de învățare, de mișcare, de relaxare) pe care le preferă și le putem planifica împreună.

Dacă, de pildă, vor să plece două zile cu cortul, îi putem ruga să facă un tabel cu ceea ce va avea nevoie fiecare membru al familiei în această excursie, apoi să întocmească o listă cu alimentele necesare. După stabilirea prețului fiecărui produs, le putem cere să calculeze bugetul total de care este nevoie pentru această excursie.

În loc să-i cicălim în vacanță să exerseze scrisul de mână, le putem sugera să scrie scrisori bunicilor, verișorilor sau prietenilor lor.

Dacă fratele mare vrea să-și cumpere un stilou nou în locul celui pe care l-a pierdut din neglijență, îi putem propune să câștige singur banii necesari, citindu-i frățiorului mai mic povești, în vacanță, în timp ce noi câștigăm timp pentru treburile gospodărești.

Și pentru că manualele școlare pot să li se pară indezirabile pe perioada vacanțelor, putem să le cumpărăm caiete/cărți cu activități distractive care să le consolideze noțiunile învățate la școală. Dacă ne implicăm și noi, interesându-ne cum au rezolvat cerințele și întrebându-i cât de dificile li s-au părut, dacă apreciem strădania lor de a duce la bun sfârșit sarcinile, ei vor fi motivați să parcurgă din proprie inițiativă și cu bucurie aceste lucrări, învățând astfel lucruri noi sau consolidându-le pe cele deja învățate.

Editura Paralela 45 are în portofoliu astfel de „caiete” de vacanță, atât pentru limba și literatura română, cât și pentru matematică, iar în perioada aceasta ele au reduceri care le fac accesibile oricărui buget.

Caiete de vacanță – matematică

Caiet de vacanță pentru limba și literatura română

Vă invităm să le descoperiți pe cele care vi se potrivesc și să transformați vacanțele copiilor dumneavoastră în experiențe plăcute de învățare și dezvoltare a abilităților de viață, de implicare în activitățile casnice, de gestionare a timpului și bugetului, de căutare și găsire a soluțiilor la problemele cu care se confruntă.

Vă dorim vacanțe frumoase și eficiente!

Autor: Editura Paralela 45