Am întrebat câțiva copii ce înseamnă pentru ei vacanța. Iată ce ne-au răspuns.
Vacanța înseamnă:
”Să mergi la mare.”
„Să pleci la bunici.”
„Să nu mai mergi la școală.”
„Să nu mai faci teme.”
„Să te joci cât vrei.”
„Să nu te mai trezești dimineața devreme și să te poți culca târziu.”
„Să-ți spună mereu părinții că trebuie să citești cărțile pentru școală.”
„Să te plictisești.”
„Să te uiți la televizor cât vrei.”
„Să nu faci nimic.”
Desigur, vacanțele sunt pentru relaxare și odihnă. Mai ales odihnă psihică, pentru că de mișcare copiii au nevoie constant. Dar cum ar trebui oare să se desfășoare vacanțele copiilor noștri pentru ca ele să îmbine, cum spunea Horațiu, utilul cu plăcutul?
Orice vacanță trebuie să înceapă cu o pauză de teme, cu trezit ceva mai târziu și, dacă este posibil, cu schimbatul mediului casnic pentru o perioadă de timp.
Dar vacanța nu trebuie să fie o leneveală continuă, o totală lipsă de programare, de responsabilitate, de disciplină.
Nu există vacanță de la educație. Chiar dacă nu merg la școală și nu fac teme, copiii învață în familie despre autodisciplină și despre responsabilitate, iar ca părinți e necesar să tratăm cu seriozitate (și) perioada vacanțelor.
Nefiind vorba de orar și teme obligatorii, îi putem consulta pe copii asupra activităților (de învățare, de mișcare, de relaxare) pe care le preferă și le putem planifica împreună.
Dacă, de pildă, vor să plece două zile cu cortul, îi putem ruga să facă un tabel cu ceea ce va avea nevoie fiecare membru al familiei în această excursie, apoi să întocmească o listă cu alimentele necesare. După stabilirea prețului fiecărui produs, le putem cere să calculeze bugetul total de care este nevoie pentru această excursie.
În loc să-i cicălim în vacanță să exerseze scrisul de mână, le putem sugera să scrie scrisori bunicilor, verișorilor sau prietenilor lor.
Dacă fratele mare vrea să-și cumpere un stilou nou în locul celui pe care l-a pierdut din neglijență, îi putem propune să câștige singur banii necesari, citindu-i frățiorului mai mic povești, în vacanță, în timp ce noi câștigăm timp pentru treburile gospodărești.
Și pentru că manualele școlare pot să li se pară indezirabile pe perioada vacanțelor, putem să le cumpărăm caiete/cărți cu activități distractive care să le consolideze noțiunile învățate la școală. Dacă ne implicăm și noi, interesându-ne cum au rezolvat cerințele și întrebându-i cât de dificile li s-au părut, dacă apreciem strădania lor de a duce la bun sfârșit sarcinile, ei vor fi motivați să parcurgă din proprie inițiativă și cu bucurie aceste lucrări, învățând astfel lucruri noi sau consolidându-le pe cele deja învățate.
Editura Paralela 45 are în portofoliu astfel de „caiete” de vacanță, atât pentru limba și literatura română, cât și pentru matematică, iar în perioada aceasta ele au reduceri care le fac accesibile oricărui buget.
Caiete de vacanță – matematică
Lucrarea nu este o culegere de probleme obișnuită, conținuturile teoretice obligatorii prevăzute în programa școlară sunt minimale, suficiente însă pentru dobândirea competențelor prevăzute de programă.
Activitățile de învățare (exercițiile și problemele) propuse sunt minimale și alese atent, unele cu conținut inter- și transdisciplinar, cu parcurgere ușoară, stimulativă și provocatoare.
Da, elevii pot învăța singuri matematică în vacanță! Caietul acesta îi va provoca să gândească singuri și să coreleze diverse conținututi ale învățării, să identifice date, mărimi și relații matematice în contexte variate, să modeleze matematic situații date prin integrarea achizițiilor din diferite domenii.
Caiete de vacanță pentru limba și literatura română
- @vacantadevara.eu. Scrisorile verii. Caiet de vacanță pentru limba și literatura română. Clasa a V-a
Cartea aceasta este invitația de a transforma timpul vacanței într-unul al jocului creativ și al plăcerii de a descoperi lucruri utile. Copiii se întâlnesc în paginile cărții cu arta de a conversa și a coresponda.
Sub forma unor scrisori (prin e-mail sau pe hârtie), copiii pot face schimb de informații, se provoacă unii pe alții la dialog, la joc, la activități numai bune de alungat monotonia și plictiseala.
Copiii fac cunoștință cu istețul ghid Lecturici, deslușind tainele literaturii în rubrica Descoperim textul! Alături de lecturici creativitatea și imaginația vor deveni de neoprit în rezolvarea activităților din rubrica Mai aproape de text!
Caiete de lucru pentru vacanța de vară – Poveste de vacanță
Clasa pregătitoare: La drum cu cei trei purceluși.
Caietul de lucru îi va purta pe pe copii într-o poveste de neuitat, însoțiți de cei trei purceluși, Naf-Naf, Nif-Nif și Nuf-Nuf, cu ajutorul cărora își vor exersa competențele dobândite în cursul anului școlar. Exercițiile propuse acoperă disciplinele Comunicare în limba română și Matematică și explorearea medului.
Clasa întâi: La drum cu Motanul încălțat.
Copiii vor înepe un îndelungat șir de aventuri alături de celebrul Motan Încălțat. Activitățile interactivve și distractive îi ajută pe copii să-și împrospăteze cunoștințele, pentru a începe promițător clasa a II-a.
Clasa a II-a: La drum cu Mowgli.
Această incredibilă serie de peripeții prin junglă alături de neînfricatul Mowgli îi va ajuta pe copii să-și consolideze cunoștințele de Comunicare în limba română, Matematică și explorarea mediului.
Clasa a III-a: La drum cu Vrăjitorul din Oz.
Pe totți elevii îi pândește pericolul de a uita în timpul vacanței mari unele dintre noțiunile învățate la școală. Doar cei care vor participa alături de Dorothy și Toto, cățelul ei, scapă de această amenințare, pentru că acest caiet de lucru le menține vii în memorie noțiunile de Limbă și literatură română și Matematică studiate în clasa a III-a.
Clasa a IV-a: La drum cu Anne de la Green Gables.
Textele propuse în acest caiet de vacanță îi îndeamnă pe copii la o lectură mai aprofundată a întregii povești, iar exercițiile de matematică devin mai atractive prin implicarea personajelor din carte.
Vă invităm să le descoperiți pe cele care vi se potrivesc și să transformați vacanțele copiilor dumneavoastră în experiențe plăcute de învățare și dezvoltare a abilităților de viață, de implicare în activitățile casnice, de gestionare a timpului și bugetului, de căutare și găsire a soluțiilor la problemele cu care se confruntă.
Vă dorim vacanțe frumoase și eficiente!
Autor: Editura Paralela 45