Editura Paralela 45 se bucură să anunțe că scriitorului ucrainean Andrei Kurkov, ale cărui cărți le are în portofoliu, i-a fost decernat Premiul Literar Internațional Halldór Laxness, distincție acordată, în Islanda, autorilor recunoscuți internațional pentru contribuția la o reînnoire a tradiției narative.

Pe 7 septembrie 2022, prim-ministrul islandez Katrín Jakobsdóttir i-a înmânat scriitorului Premiul Literar Internațional Halldór Laxness, care presupune și un onorariu de 15.000 EUR. Menționăm că primii premiați au fost Elif Shafak și Ian McEwanAndrei Kurkov fiind al treilea scriitor laureat.

Editura Paralela 45 îl felicită pe Andrei Kurkov și anunță că romanul scriitorului, ,,Samson și Nadeja”, în traducerea Dianei Iepure, va apărea în 2023 și vă îndeamnă să-i citiți cărțile.

Andrei Kurkov în România

Scriitorul ucrainean 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒊 𝑲𝒖𝒓𝒌𝒐𝒗, 𝒖𝒏𝒖𝒍 𝒅𝒊𝒏𝒕𝒓𝒆 𝒄𝒆𝒊 𝒎𝒂𝒊 𝒊𝒎𝒑𝒐𝒓𝒕𝒂𝒏𝒕̦𝒊 𝒂𝒖𝒕𝒐𝒓𝒊 𝒂𝒊 𝒍𝒊𝒕𝒆𝒓𝒂𝒕𝒖𝒓𝒊𝒊 𝒆𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒏𝒆 𝒅𝒆 𝒂𝒔𝒕𝒂̆𝒛𝒊, este bine cunoscut în România. Scriitorul ne-a vizitat țara în repetate rânduri. În 2013, a fost invitat la festivalul international de literatură FILIT, iar publicul cititor din țara noastră a avut ocazia să-l asculte, la Iași, în cadrul dezbaterii „Scriitor în Est”, moderată de Luca Niculescu. Î𝒏 𝒍𝒖𝒏𝒂 𝒂𝒑𝒓𝒊𝒍𝒊𝒆 2022, 𝒅𝒖𝒑ă 𝒅𝒆𝒄𝒍𝒂𝒏𝒔̦𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒓ă𝒛𝒃𝒐𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑼𝒄𝒓𝒂𝒊𝒏𝒂, 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒊 𝑲𝒖𝒓𝒌𝒐𝒗 𝒂 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒊𝒏𝒗𝒊𝒕𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑬𝒅𝒊𝒕𝒖𝒓𝒊𝒊 𝑷𝒂𝒓𝒂𝒍𝒆𝒍𝒂 45 𝒍𝒂 𝑩𝒖𝒄𝒖𝒓𝒆𝒔̦𝒕𝒊, unde a participat la Conferința „𝑹𝒐𝒍𝒖𝒍 𝒔𝒄𝒓𝒊𝒊𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒄𝒂 𝒎𝒊𝒍𝒊𝒕𝒂𝒏𝒕 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐 𝒈𝒂̂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒆 𝒍𝒊𝒃𝒆𝒓𝒂̆, 𝒊̂𝒏𝒕𝒓-𝒐 𝒍𝒖𝒎𝒆 𝒍𝒊𝒃𝒆𝒓𝒂̆”. La Biblioteca Facultății de Litere a Universității din București, Andrei Kurkov a discutat cu personalități de vârf ale lumii academice și literare din România (Radu Vancu, Președintele PEN România; Cristian Preda, Decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București; Cristina Bogdan, Decan al Facultății de Litere a Universității din București) 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫 𝐜𝐚 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐯𝐨𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐩𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐨𝐩𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐚̆𝐮, despre modificarea percepției omului de rând asupra vieții pe timp de război, pornind de la romanul „Albinele gri” al lui Andrei Kurkov, iești de sub tipar la Editura Paralela 45.

Puteți vedea înregistrarea conferinței la acest link.

𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒊 𝑲𝒖𝒓𝒌𝒐𝒗,  unul dintre cei mai vizibili oameni de cultură din Ucraina

Scriitor militant și cetățean al Ucrainei, Andrei Kurkov se implică foarte activ pentru a face cunoscută cauza țării sale, relatând de la fața locului realitatea războiului pornit de Rusia împotriva poporului ucrainean. Relatările scriitorului sunt transmise de cele mai importante canale media din întreaga lume ( Le Figaro, Le Monde, Le Nouvel Observateur, TV5, New York Times, CNN, BBC, The Economist etc.).

Ca președinte PEN, dar și ca un adevărat ambasador al cauzei ucrainene, Andrei Kurkov a călătorit mult în ultimele luni pentru a discuta despre invazia rusă din Ucraina și a aduna fonduri, atât de necesare populației afectate de dezastrul războilui.

Andrei Kurkov (n.1961, Regiunea Leningrad, URSS) este, aşa cum se autoidentifică, european, cetăţean al Ucrainei şi scriitor ucrainean de origine rusă.

Cel mai cunoscut scriitor ucrainean al primelor decenii ale secolului 21 și unul dintre scriitorii de top ai continentului european, 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒊 𝑲𝒖𝒓𝒌𝒐𝒗 mai este şi profesor, eseist, scenarist, regizor, membru al Uniunii Cinematografilor din Ucraina (din 1993), al Uniunii Scriitorilor din Ucraina (din 1994), membru al Academiei Europene de Film (din 1998) și membru permanent al juriului premiului Academiei Europene de Film Felix. Andrei Kurkov este astăzi cel mai cunoscut scriitor din Ucraina și una dintre vocile cele mai vizibile la nivel internațional.

Încă din copilărie, 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒊 𝑲𝒖𝒓𝒌𝒐𝒗 se stabilește împreună cu părinții la Kiev. În consecință, viitorul scriitor își petrece copilăria și își face studiile pe pământ ucrainean, îndrăgindu-l și considerându-l patria sa. Este absolvent al Institutului Pedagogic de Stat de Limbi Străine din Kiev și vorbitor al unui număr impresionant de limbi, cel puțin 7. Începe să scrie încă de pe băncile școlii. Şi-a început cariera literară în timpul stagiului militar, pe când lucra ca gardian la închisoarea din Odesa.

𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒊 𝑲𝒖𝒓𝒌𝒐𝒗 devine celebru mai întâi ca scenarist (a lucrat la celebrul studiou de film A. Dovjenko), apoi ca jurnalist și abia după asta, ca scriitor. Primul roman i-a apărut în 1991, la două săptămâni după căderea comunismului. Moartea pinguinului este cartea care l-a făcut celebru în toată lumea. Următoarele romane, Lăptarul de la miezul nopţii (2018), Grădinarul din Oceakov (2019), și Albinele gri (2022), traduse la noi de Antoneta Olteanu și publicate în colecția Ficțiune Fără Frontiere a Editurii Paralela 45, l-au consacrat definitiv pe scena internațională.

Despre romanul „Samson și Nadejda”, în curs de apariție la Editura Paralela 45

În urma unui masacru stradal. într-un Kiev capturat de bolșevici, tânărul Samson Koleciko rămâne fără tată și fără o ureche. Kievul e devastat de ostași reali și falși ai Armatei Roșii, periferiile sunt jefuite de tot felul de bande, iar Samson Koleciko, grație unor circumstanțe ciudate, datorită mesei de scris a tatălui său, este angajat la militie. Ca anchetator, Samson se apucă să rezolve misterele unor crime săvârșite de ostașii roșii pe care fusese nevoit să-i găzduiască, iar investigațiile lui au niște consecințe absolut imprevizibile.

Despre Halldór Laxness

Halldór Laxness (n. 23 aprilie 1902 – d. 8 februarie 1998) a fost un scriitor islandez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1955), Membru în Consiliul Mondial al Păcii, laureat al Premiului Internațional pentru Pace, scriitorul umanist, patriot, democrat și progresist.

Tetralogia Saga despre poetul Olafur Karason Lyosvikijur, o reflectare destul de transparentă a epocii hitleriste, publicată între anii 1937 și 1940, este ciclul care-i aduce Gloria. Între 1940 și 1945 apare trilogia cuprinzând Clopotul din Islanda care îl consacră definitiv și este considerată capodopera sa.

Despre Editura Paralela 45

Fondată în 1994, Editura Paralela 45 este una dintre cele mai prestigioase edituri românești. Cu numeroase premii naționale și internaționale obținute, Editura Paralela 45 oferă publicului iubitor de carte de toate vârstele numeroase colecții de educațional, literatură pentru copii & adolescenţi, ficțiune şi nonficțiune.

Vă invităm să descoperiți colecțiile noastre, accesând acest link.

 

  • foto Cătălina Bălan