Cunoaştem, de-a lungul istoriei, multe personalităţi remarcabile, inclusiv scriitori celebri, care au avut nişte relaţii de prietenie speciale cu animalele. Excentrici sau nu, dar, cu siguranţă, deosebit de creativi, scriitorii au avut în preajmă tot felul de vietăţi, unele dintre ele devenind, ulterior, personaje fascinante, nu mai puțin celebre decât proprietarii lor. Printre animalele de companie ale scriitorilor se numără corbi, manguste, pisici, câini, maimuțe, homari, crocodili etc.

Virginia Woolf, de exemplu, consideră câinii adevărate simboluri al confortului casnic. Anton Pavlovici Cehov adora teckelii. A avut doi și i-a numit în cinstea celor mai populare medicamente ale vremii: Brom și Chinina. Cehov a mai avut și o mangustă, suvenir adus de pe insula Ceilon. Vladimir Nabokov, și el un mare iubitor de câini, afirma că teckelul lui, Box al Doilea, un urmaș direct al câinilor lui Cehov, Brom și Chinina, era singurul lucru care îl lega de literatura rusă. Există o legendă că poetul simbolist Gérard de Nerval avea un homar pe care-l lua cu el la plimbare, într-o lesă albastră de mătase, afirmând că homarul e un minunat prieten, nu latră, nu mușcă și, atunci când e nevoie, poate păstra un secret. Charles Dickens ținea un corb ciudat, poreclit Grip, devenit personaj celebru nu doar în propria operă, ci și prototip în poemul nu mai puţin celebru al lui Edgar Allan Poe. Alexandr Kuprin, pe lângă câini, mai avea o maimuță, Maria Ivanovna. Se discută mult despre pisicile lui Hemingway, cele cu șase degete la o lăbuță. În casa Memorială Ernest Hemingway din Florida Keys locuiesc și astăzi peste 50 de pisici cu câte șase degete la fiecare lăbuță, toate descentente dintr-o pisică albă, preferata scriitorului. Și Mark Twain a fost mereu înconjurat de o mulțime de pisici, pe care scriitorul le numea cu nume ciudate, unele greu de pronunțat (Apollinaris, Beelzebub, Blatherskite, Buffalo Bill, Satan, Sin, Sour Mash, Tammany, Zoroaster etc.).

E arhicunoscută fascinația pentru pisici a lui T.S.Eliot, care le-a dedicat o serie de poeme. Maiakovski îi aducea iubitei sale, Lilia Birk, de peste hotare, ceea ce îi cerea capricioasa muză: parfumuri, lenjerie, câte un ,,forduleț”. Odată Maiakovski i-a adus de la Paris, printre altele, un buldog francez, de care s-a atașat mai mult el, acel buldog fiindu-i alături până în ultima lui zi de viață. Pentru Iosif Brodsky, mare amator de pisici, pisica era un animal totemic, scriitorul recunoscând, la un moment dat, că și-ar dori să devină motan. Lista poate continua, bineînțeles.

Să vedem care sunt animalele de companie preferate au scriitorii nostri.

Autor: Diana Iepure