#NoutățiPrimăvarăVară  Editura Paralela 45

Garderoba, Antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure. Bookfest 2024

Cică scriitorul Lev Tolstoi și-a cumpărat de la un cunoscut croitor francez, cu banii primiți din onorariul pentru romanul „Anna Karenina”, o blană neagră de urs, care a fost cea mai scumpă haină a lui. Nu știm dacă și cea mai iubită. I-am rugat pe autorii antologiei Garderoba să ne spună care a fost sau este haina lor preferată, o haină de care își amintesc mereu cu plăcere.

„Ne împrieteniserăm cu un an în urmă. Iain era unul dintre profii veniți din Scoția, în vara lui ’96, pentru un summer school. Știa că-mi place rock-ul, era evident. Rock-ul și literatura. Acum, al doilea an, profii trebuiau integrați în familii. Iain alesese să stea la mine. I-am lăsat camera mea, cea plină de postere. După ce s-a instalat, m-a chemat. Din geantă a scos o carte (Rose Madder de Stephen King) și o geacă de piele. „For you. A present.” Geaca era grea, piele veritabilă. Pe spate avea tatuat un șarpe cu joben și cu o țigară între dinți. Slash’s Snakepit, scria deasupra. „Cu ea asta am fost la un concert Guns,” a șoptit. Am luat-o pe mine și ani la rând am purtat-o ca pe-un al doilea strat de piele.” Mircea Pricăjan

 

Mircea Pricăjan (n. 2 septembrie 1980, Oradea) A absolvit Facultatea de Litere din orașul natal. A debutat în 1997, cu proză scurtă, în suplimentul unui ziar local. A publicat romanele În umbra deasă a realității (Editura Universității din Oradea, 2002), Calitatea luminii (Polirom, 2016), Pumn-de-Fier (Polirom, 2018), Murmur (Humanitas, 2023) și volumul de proză scurtă Perseidele (Charmides, 2019). A tradus din limba engleză peste 60 de volume. A îngrijit apariția mai multor reviste literare online, deopotrivă în română și engleză, iar în anul 2012 a fondat Revista de suspans. A editat două antologii tematice de proză scurtă. În intervalul 2003–2020 a fost redactor la revista de cultură Familia, iar în anul 2021 a devenit redactor-șef al aceleiași publicații.

Autor: Editura Paralela 45