Mira Lobe (1913-1995) este o cunoscută scriitoare și ilustratoare austriacă, autoare a peste 100 de cărți traduse în circa 30 de limbi ale lumii, dintre care cele mai multe sunt pentru copii. Patru dintre cărțile pentru copii scrise de Mira Lobe au fost traduse și publicate la Editura Paralela 45. Este vorba despre:

  • Micuțul Eu-Sunt-Eu (cu ilustrații de Susi Weigel), în traducerea lui Martin Zick, carte câştigătoare a Osterreichischer Kinder – und Jugendbuchpreis – premiu acordat celei mai bune cărţi pentru copii din Austria (1972). Anul acesta cartea Micuțul Eu-sunt-eu își aniversează semicentenarul.
  • Bunica din măr, în traducerea Monicăi Grigore, prima dintre cărțilei Mirei Lobe desemnată drept cea mai bună carte pentru copii din Austria (1965).
  • Pălăria lui Moș Crăciun, în traducerea Monicăi Oprinoiu
  • ,,Insu-Pu. Insula copiilor pierduți”, în traducerea Monicăi Grigore. Este prima carte a Mirei Lobe, publicată în 1948, în Palestina.
  • În acest moment, la Editura Paralea 45, este în curs de traducere o altă carte a Mirei Lobe, Ingo und Drago.

Hilde Mirjam Rosenthal s-a născut la 17 septembrie 1913 în Silezia, la Görlitz, cel mai estic oraș al Germaniei, într-o familie de evrei cu tradiții liberale. Tatăl scriitoarei era coproprietarul unei distilerii, dirija corul sinagogii și cânta la orgă într-o biserică protestantă. O astfel de deschidere față de mai multe culturi îi era caracteristică și Mirei, iar viziunea aceasta și-a găsit mai apoi reflectare în cărțile ei. Influențată de tatăl său, Mira citea mult și participa la viața comunității. Avea un mare talent la scrierea eseurilor școlare. Când a împlinit 14 ani, după moartea tatălui, familia părăsește orașul. Absolvind școala, Mira Rosenthal își dorește să urmeze studiile la Berlin, la facultatea de jurnalism. Însă, din cauza politicii naziste, evreilor li s-a interzis să aibă studii universitare. Mira e nevoită să învețe designul vestimentar la o școala de modă din Berlin. În 1936, din cauza mișcărilor antisemite, emigrează în Palestina, se stabilește la Tel-Aviv, unde se căsătorește cu Friedrich Lobe, actor, regizor și director de teatru. Au împreună doi copii. În 1951, familia Lobe se mută la Viena, unde Friedrich este numit director de teatru, întemeiat de mai mulți emigrant antifasciști. În 1957, familia se stabilește în Berlinul de Est, dar în scurt timp revine la Viena.

Mira Lobe reușește să se apropie de inima copilului, să-l îndemne să zâmbească, să se întristeze, să empatizeze ușor cu personajele principale și să îl facă să înțeleagă cât de important e, în ciuda tuturor întâmplărilor năstruşnice, dureroase sau chiar îngrozitoare din viață, să rămâi onest și sincer. Stilul scriitoarei se face remarcat printr-o scriitură profundă, iar cărţile ei sunt pline de căldură, blândeţe, înţelegere, toleranţă faţă de cei slabi şi diferiţi.

Personajele create de Mira Lobe sunt afectuoase, prietenoase, devotate, răbdatoare, iar scriiturii ei nu îi lipsește deloc umorul.

Scriitoarea însăşi era de păprere că literatura îi ajută pe copii să-şi găsească un ţel în viaţă:

«Îmi imaginez un copil sătul şi mulţumit care stă întins într-un fotoliu-blansoar şi citeşte o carte. În carte, un băieţel scobeşte muşchi de pe coaja copacilor pentru a-şi astâmpăra foamea. ,,Oare aşa ceva există?” se întreabă copilul sătul. ,,Da, există!” îi răspunde cartea. Iar copilul nu mai e atât de mulțumit și își spune: ,,Dar așa ceva nu trebuie să existe!” și se gândește să construiască o astfel de lume, atunci când va crește.»

Mira Lobe se stinge din viață, în 1995,  la Viena. O alee din capitala Austriei şi o şcoala pentru copii cu nevoi speciale din Germania îi poartă azi numele.