Lumea inteligent propusă de Flora Harding e, fără îndoială, una a eroilor, a acelora care sunt valoroși, care contează, cum îi mărturisește prințul Philip – personajul cărții –, prințesei Elisabeta: „Reprezinți speranța pentru viitor. Avem cu toții nevoie de tine, mai mult decât îți dai seama.” Iar Philip, care vede în Elisabeta stabilitatea căminului pe care nu l-a avut niciodată, pare a fi exponentul acestor „toți”, adică al poporului britanic.
Cu un limbaj pe măsura subiectului ales, Flora Harding decupează date din biografiile personajelor istorice care o inspiră și prezintă, de o manieră tulburătoare, povestea de dragoste dintre prințesa Elisabeta, moștenitoarea tronului Regatului Unit, și prințul Philip. Acțiunea se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când țara e epuizată din pricina bombardamentelor și a sărăciei, și debutează cu anii copilăriei Elisabetei, pentru a se încheia cu căsătoria dintre cei doi. În timp ce cadrul istoric e meticulos recreat, detaliile surprinse în culisele regalității sunt savuroase, iar personajele se mișcă fermecător, cu dezinvoltură, cu adevărat princiar, în spațiul creat de autoare și de istorie.
Dar ce fel de eroi sunt personajele Florei Harding? Tot din aluat regesc, asemeni Elisabetei, Philip provine, însă, dintr-o familie destrămată de război, instabilă și sărăcită și, ca ofițer în Marină, se simte mai liber și mai valoros în toiul războiului, în plină luptă, pe mare: „Philip preferă să se gândească la tangajul navei și la lumina orbitoare a Mediteranei. La sentimentul de libertate pe care îl are când vasul se îndepărtează de chei. La freamătul care îi face stomacul ghem, când din difuzoare se aude, printre pârâituri, ordinul de a-și ocupa pozițiile de luptă.” („Înaintea Coroanei”, Editura Paralela 45, 2021, p. 11).
Autor: Mia Matei