,,Dacă stăteai lângă Jovi la FILIT, zâmbetele, veselia și optimismul erau asigurate.”

Jovi Ene este jurnalist cultural și project manager la www.filme-carti.ro, unul dintre cele mai longevive bloguri culturale de la noi.  Omul care a pronit, în 2009, proiectul FILME-CĂRȚI rămâne mereu fidel pasiunilor sale. 

 

Jovi, de câți ani vii la FILIT?

Sunt la al șaptelea meu FILIT, am ajuns aici încă de la cea de-a doua ediție, undeva în 2014 când totul era la început, când Casa FILIT era în fața Palatului Culturii și pot spune cu mâna pe inimă că acest festival a evoluat continuu și a evoluat foarte frumos. Și sunt sigur că organizatorii vor surprinde în continuare.

Ce înseamnă pentru tine un festival literar și prin ce se deosebește FILIT de celelalte evenimente de acest gen din România?

Cum spuneam și zilele trecute, FILIT înseamnă mult mai mult decât un simplu festival literar – este un fenomen, este o desfătare sufletească și spirituală și un prilej pentru ca mica noastră lume literară să simtă că există și trăiește cu adevărat. Tocmai de aceea, dincolo de evenimentele propriu-zise, FILIT-ul înseamnă și multă socializare, profesioniștii domeniului literar întâlnindu-se și discutând la o cafea sau o bere cu cititorii și cu presa culturală, apropiindu-se astfel mai concret de ceea ce numim noi literatura mare. Nu că celelalte puține festivaluri literare de la noi n-ar face asta (Timișoara, Bistrița, Sibiu), dar aici este apogeul.

De ce e important pentru tine să fii aici?

Cum locuiesc într-un oraș mic, Câmpina, unde nu se întâmplă mai nimic relevant din punct de vedere cultural, mai cu seamă literar, prilejul de a ajunge (aproape) anual la FILIT mă face să mă simt și eu parte din acest angrenaj, mai ales că mi-am dedicat ultimii câțiva ani sprijinirii literaturii (cu mijloacele mele modeste), cu precădere literaturii române contemporane.

Simți că, relatând din mijlocul evenimentelor, ești sau începi să devii parte a unei istorii literare?

Mi-aș dori să fiu parte a istoriei literare, dar simt că ar trebui totuși să răspund mai umil și mai modest la această întrebare 🙂

Care a fost cel mai neobișnuit/trăsnit interviu, pe care l-ai luat la FILIT?

Nu sunt mereu conformist în privința interviurilor, așa că pe lângă cele programate oficial, aleg să fac și interviuri ad-hoc, neorganizate, multe dintre ele la Cafeneaua Veche, sau ținte aleatorii, care se transformă în anchete literare. Dintre acestea, mi-e tare dragă cea din 2017, intitulată „13 întâmplări haioase și memorabile ale scriitorilor români la FILIT 2017”, de aici: https://filme-carti.ro/stiri/editorial/13-intamplari-haioase-si-memorabile-ale-scriitorilor-romani-la-filit-2017-66559/

Ce ai dori să se scrie despre tine într-o eventuală carte de Istorie a festivalului?

Greu de răspuns, dar să încercăm: „Dacă stăteai lângă Jovi la FILIT, zâmbetele, veselia și optimismul erau asigurate.”

Autor: Diana Iepure