Autorii români scriu romanele de dragoste pe care şi-ar fi droit să le citească în adolescenţă

 

După doi ani de pandemie, revine Bookfest – Salonul Internațional de Carte, unul dintre cele mai așteptate evenimente literare ale verii, iar echipa Editurii Paralela 45 se bucură să anunțe lansarea, în cadrul Bookfest, a unei noi colecții de literatură contemporană, dedicată publicului tânăr: Colecția Prima dragoste, coordonată de scriitoarea Diana Iepure.

Colecția debutează cu cinci romane scrise de cinci scriitori români remarcabili, aflați în etape diferite ale parcursului lor literar, însă pe care-i unește cel puțin un element: dorința de a oferi publicului tânăr plăcerea lecturii unor romane de dragoste autentice, așa cum și-ar fi droit ei înșiși să citească, atunci când erau liceeni sau studenți. Deși colecția Prima dragoste se adresează cu precădere segmentului de public tânăr, suntem convinși că romanele semnate de Andrei Crăciun, Diana Geacăr, Andrei Dósa, Cristina Ispas şi Alina Pietrăreanu vor stârni interesul cititorilor de toate vârstele.

„Colecţia Prima dragoste își propune să promoveze literatura română și să aducă în fața publicului tânăr cărțile scriitorilor români contemporani. Lipsiţi de prejudecăţi şi suficient de tineri pentru a înţelege frământările unui segment larg de cititori, – numit pe piaţa internatională a cărţii young adult -, scriitorii români contemporani sunt deschişi dialogului prietenesc, abordând, în cărțile pe care le semnează, tematici relevante pentru cei care se confruntă cu primele semne ale maturizării, ale îndrăgostirii, care au primele experiențe sexuale și care trebuie să învețe să facă față nenumăratelor schimbări, apărute simultan în viața lor. Prin forţa scriiturii, dar şi printr-o viziune realistă asupra literaturii şi vieţii, autorii colecției își doresc să-i apropie pe tineri de literatură, în general, şi de literatura română contemporană, în special.” Diana Iepure

Lansarea colecţiei de romane Prima dragoste va avea loc sâmbătă, 4 iunie, cu începere de la ora 16:30, la standul Editurii Paralela 45 (C09) din cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2022, cu prezența autorilor și a tânărului critic literar, Victor Cobuz. Evenimentul va fi moderat de Diana Iepure, coordonatoarea colecției. La ora 18.00, la Scena ARCA, va urma un Afterparty și o sesiune de autografe.

Despre colecţia Prima dragoste

Cei cinci autori români contemporani care dau startul colecţiei Prima dragoste  au scris cinci romane numai bune de citit, atunci când ești un tânăr adult, preocupat de descoperirea sinelui și a lumii.  Prima dragoste este o colecţie tematică pentru tinerii cititori. E despre ei, e scrisă special pentru ei și le reflectă dilemele existențiale, problemele și curiozitățile, fiind în pas cu realitatea modului lor de viață și cu schimbările care au loc premantent, cu o viteză destul de mare, atât în societate, cât și în literatura contemporană dedicată tinerilor

Primii cinci autori ai colecției Prima dragoste

Diana Geacăr (născută în 1984, la Târgoviște) este scriitoare și traducătoare din limbile engleză şi franceză. Laureată a Premiului Național Mihai Eminescu – OPERA PRIMA (2005) și a Premiului Iocan pentru Cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2018.

Dragostea vine pe nepregătite în adolescență – ei, na, dar când oare ne prinde pregătiți? – și cu atâta forță, încât ne poate convinge că e unica, singura, neasemuita, povestea poveștilor. Ne poate aduce bucurie, suferință, ba chiar pe amândouă deodată, dar, cel mai important, ne ajută să descoperim cine suntem. Diana Geacăr

Andrei Crăciun (născut în 1983, la Târgoviște) este poet, prozator, dramaturg și ziarist. În ultimii cincisprezece ani, a fost cel mai premiat gazetar român de presă scrisă, fiind, printre altele, cel mai bun debutant, cel mai bun tânăr jurnalist de cultură, cel mai bun editorialist și cel mai bun reporter din România. Se numără printre părinții-fondatori ai site-lui recorder.ro.

Într-o lume perfectă, prima iubire ar fi și ultima. Dar lumea nu este perfectă.
Din fericire, ea, prima dragoste, rămâne totuși cu tine până la sfârșit, ca amintire.
Amintirile sunt importante. Desigur, s-ar putea să nu fie nici așa. Mai depinde și de noroc. Viața rămâne, dintotdeauna și pretutindeni, și o loterie. Andrei Crăciun

Andrei Dósa (născut în 1985, la Brașov) este prozator, poet și traducător de literatură maghiară, unul dintre vârfurile generației sale. Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu. Pentru volumul American Experience (2013) i s-a decernat, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, Premiul Tânărul poet al anului.

Dragostea înfloreşte, o ia pe căi nebănuite, nu primeşte răspuns, se râzgândeşte, e năvalnică, mistuie inimile sau le îngheaţă pentru totdeauna. Andrei Dósa

Cristina Ispas este doctor în filologie cu o teză despre Fenomenul poetic românesc postdecembrist. A debutat editorial cu volumul de versuri fetiţa. mixaj pe vinil (2007), urmat de rezervaţia (2011, 2021, volum nominalizat la Premiile Revistei Observator Cultural). Cel de-al treilea volum de poezii, 40. să înceapă jocurile (2018) a primit Premiul Sofia Nădejde pentru literatura scrisă de femei.

Uneori ni se pare că niciodată nu vom înțelege ce-a fost, cum a fost, de unde a apărut și unde a dispărut prima dragoste. Vârsta la care o experimentăm este, de obicei, una extrem de complicată. Lumea se deschide dintr-odată foarte mult și ne copleșește, ne solicită de urgență toată atenția. Cristina Ispas

Cristina Ispas este doctor în filologie cu o teză despre Fenomenul poetic românesc postdecembrist. A debutat editorial cu volumul de versuri fetiţa. mixaj pe vinil (2007), urmat de rezervaţia (2011, 2021, volum nominalizat la Premiile Revistei Observator Cultural). Cel de-al treilea volum de poezii, 40. să înceapă jocurile (2018) a primit Premiul Sofia Nădejde pentru literatura scrisă de femei.

Alina Pietrăreanu (n.1997, la Câmpulung) e actriță, performer, regizează și scrie. Are proze publicate în antologia Pasageri și în revista Iocan. Din 2020, a înființat asociația culturală „Șangri-La Artistic Ground“ și încearcă să pună bazele unei comunități empatice și curajoase cu artiști din toate domeniile.

Toată adolescența mi-am dorit să mă îndrăgostesc nebunește, dar nu am reușit, și asta m-a făcut să mă simt defectă. Am început, din disperare, să ascult muzică binaurală pentru atragerea sufletului pereche, dar era îngrozitor de plictisitoare, la fel ca toată viața mea. În vara următoare s-a întâmplat, în sfârșit, marea dragoste, și după doar o lună de relație am căzut la pat cu simptome de depresie. Nu îmi spusese nimeni că dragostea nu e mereu ideală ca în filmele și cărțile proaste, care îmi creaseră cele mai nerealiste așteptări. Alina Pietrăreanu

Alina Pietrăreanu (n.1997, la Câmpulung) e actriță, performer, regizează și scrie. Are proze publicate în antologia Pasageri și în revista Iocan. Din 2020, a înființat asociația culturală „Șangri-La Artistic Ground“ și încearcă să pună bazele unei comunități empatice și curajoase cu artiști din toate domeniile.

Despre Editura Paralela 45:

Fondată în 1994, Editura Paralela 45 este una dintre cele mai prestigioase edituri românești. Cu numeroase premii naționale și internaționale obținute, Editura Paralela 45 oferă publicului iubitor de carte de toate vârstele numeroase colecții de educațional, literatură pentru copii & adolescenţi, ficțiune şi nonficțiune.

Vă invităm să descoperiți colecțiile noastre, accesând acest link.

Autor: Editura Paralela 45