#NoutățiPrimăvarăVară  Editura Paralela 45

Garderoba, Antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure. Bookfest 2024

Cică scriitorul Lev Tolstoi și-a cumpărat de la un cunoscut croitor francez, cu banii primiți din onorariul pentru romanul „Anna Karenina”, o blană neagră de urs, care a fost cea mai scumpă haină a lui. Nu știm dacă și cea mai iubită. I-am rugat pe autorii antologiei Garderoba să ne spună care a fost sau este haina lor preferată, o haină de care își amintesc mereu cu plăcere.

„In copilărie, cea mai iubită haină a mea fost un palton călduros. Câțiva colegi de clasă îl adorau și ei. Iernile erau foarte aspre la Flutura! Traversam o vale nesfârșită până la școală. Vânturile erau că niște lame du cuțit. Sau că niște gloanțe de Kalașnikov. Ce bine mi-ar fi prins paltonul ăla. Nu l-am avut. Nu l-au avut nici colegii mei. Era lucrul pe care îl iubeam /voiam cel mai mult în copilăria mea și nu l-am avut. Pentru că nu-l aveam, alergam. Poate, de asta și alerg eu atât de bine.”  Dumitru Crudu. 

Dumitru Crudu (n. 1967, Flutura, Ungheni, Republica Moldova). Este prozator, dramaturg, poet și unul dintre autorii Manifestului Fracturismului, apărut pentru prima dată în ziarul Monitorul de Brașov. Cea mai nouă carte a sa de poezie – Împotriva lui Dumitru Crudu (Editura Junimea din Iași (2023).  În 2003 a primit premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România (Alegerea lui Alexandru Sutto). Este primul dramaturg român jucat în Africa și în America Centrală. În proză, a debutat în 2008 cu romanul Măcel în Georgia. Cu romanul Un american la Chișinău a fost nominalizat la premiul Visegrad Eastern Partnership Literary Award din Bratislava, la Premiul pentru Proză al Ziarului de Iași și la premiul pentru proză al revistei Observator cultural. În 2018, pentru cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. Cu romanul Margareta noastră, a fost nominalizat la Premiul „Cartea Discretă a anului” organizat de Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA) și la Premiul LEIBNIZ 2021 . Pentru romanul ORA CINCI ȘI ȘAPTE MINUTE a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru anul 2022.

În 2017, i-a apărut în limba cehă romanul Oameni din Chișinău, la Editura Petr Štengl, din Praga, în traducerea lui Jiří Našinec . Volumul de povestiri Salutări lui Troțki  a fost publicată în limba franceză la Editura L’Harmattan  din Paris, în anul 2021 cu denumirea, Da, eu l-am ucis pe Hitler, în traducerea lui Benoit Vitse. În 2023, la Editura Petr Štengl din Praga a apărut în limba cehă romanul ORA CINCI ȘI ȘAPTE MINUTE, în traducerea lui Jiří Našinec.  Romanul ORA CINCI ȘI ȘAPTE MINUTE e în curs de publicare la Editura  Edizioni Joker, din Italia, în traducerea Clarei Mitola.

Autor: Editura Paralela 45