#NoutățiPrimăvarăVară  Editura Paralela 45

Garderoba, Antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure. Bookfest 2024

Cică scriitorul Lev Tolstoi și-a cumpărat de la un cunoscut croitor francez, cu banii primiți din onorariul pentru romanul „Anna Karenina”, o blană neagră de urs, care a fost cea mai scumpă haină a lui. Nu știm dacă și cea mai iubită. I-am rugat pe autorii antologiei Garderoba să ne spună care a fost sau este haina lor preferată, o haină de care își amintesc mereu cu plăcere.

„Îmi aduc aminte de rochia pentru banchetul de absolvire a liceului. Era din mătase neagră cu niște flori mari și roșii. Avea un decolteu foarte îndrăzneț comparativ cu tot ce purtasem eu până atunci, dar era anul 1992, lumea era dornică să experimenteze și să probeze limitele proaspăt dobânditei libertăți.

Avea un soi de guler-șal care-mi cuprindea umerii și care se închidea pe piept cu un trandafir roșu. Găsisem modelul într-o revistă Burda proaspăt sosită din străinătate.

Mi-o confecționase o mătușă care-mi fusese în anii adolescenței nu doar croitoreasă, ci și confidentă și mentor. Din păcate, rochia s-a pierdut în timpul mutărilor succesive din studenție prin camere de cămin, gazde și chirii. Am iubit-o și-mi pare rău că n-o mai am.” Doina Gecse-Borgovan

Doina Gecse-Borgovan (n. 1974, Brăila) este jurnalistă radio, absolventă de filologie (engleză-italiană), cu un masterat în comunicare și unul în sociologie.

Realizează emisiuni culturale la Radio Cluj, scrie și publică proză scurtă în diverse reviste și periodice.

Debutează cu volum de proză scurtă autoficțională „Rătăciri deliberate” ( Litera, 2023).

 

 

Autor: Editura Paralela 45