Cartea Dianei Geacăr ,,Cine locuiește la subsol” a luat Premiul Iocan pentru Cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2018, a intrat pe lista scurtă la categoria Proză a Premiilor Sofia Nădejde pentru literatura scrisă de femei, ediția a II-a și a fost nominalizată, în cadrul secţiunii Grand Prix, la Festivalul Discuţia Secretă 2019 de la Arad.

Diana Geacăr (n. 1984) este scriitor și traducător. A publicat șase cărți: bună, eu sunt diana și sunt colega ta de cameră (poezie, Editura Vinea, 2005, Premiul Național Mihai Eminescu – OPERA PRIMA), Frumusețea bărbatului căsătorit (poezie, Editura Vinea, 2009, Premiul Marin Mincu; Casa de pariuri literare, 2021, ediție revizuită și adăugită), Dar noi suntem oameni obișnuiți (poezie, Editura Cartea Românească, 2017), Cine locuiește la subsol (proză scurtă, Editura Paralela 45, 2018, Premiul Iocan pentru Cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2018; nominalizări la Premiul Discuţia Secretă Grand Prix pentru Cea mai bună carte a anului, la Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei şi la Premiul PEN România), Sirina și alți monștri din Saad (povestiri, Editura Casa de pariuri literare, 2021) și Ce văd dragonii (roman pentru copii, Editura Polirom, colecția Polirom Junior, 2019).

Dana Geacăr semnează romanul ,,El era frumos, eu eram iritată”, apărut în 2022, în colecția ,,Prima dragoste” a Editurii Paralela 45.

Este cotraducător al antologiei Poeme alese, de Anne Sexton (Editura Tracus Arte, 2019) şi al antologiei bilingve Portrete de frontieră (Editura KLAK, Germania, 2017, coord. Rodica Draghincescu). A tradus mai multe cărţi de literatură contemporană şi de lite¬ratură pentru copii din limbile engleză şi franceză. Câteva dintre poeziile ei au fost traduse în engleză, franceză, germană și slovacă. Trăieşte în Târgovişte împreună cu familia: soțul, fiul, trei pisici și un câine.

Foto: Diana Iepure

Autor: Diana Iepure