Pe 𝟓 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 este 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢. Ca în fiecare an, în preajma acestei date, ne amintim de profesorii care ne-au inspirat și a căror influență ne-a marcat parcursul academic sau profesional.
𝐈̂𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚̂𝐧𝐝𝐮-𝐥𝐞 𝐮𝐧 𝐠𝐚̂𝐧𝐝 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐯𝐨𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐫, 𝐢-𝐚𝐦 𝐫𝐮𝐠𝐚𝐭 𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐚̆ 𝐞𝐢 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐨 𝐳𝐢 𝐢𝐝𝐞𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫.
Vă invităm să descoperiți mai jos răspunsul doamnei Camelia Săpoiu, profesoară de Limba și literatura română, Colegiul Național „Spiru Haret” din București.

Sunt într-un amfiteatru, undeva pe ultimul rând. În stânga, cineva vorbește cuiva din față. La fel cu două rânduri mai jos. E haos și locul se umple de șoapte, ca și când o apă pâcloasă și-a făcut loc de nicăieri și a acoperit pe nesimțite scena, apoi a crescut, a crescut și a umplut tot spațiul. O voce se ridică din mijlocul arenei și ajunge până acolo, în ultimul rând. Apa se limpezește și se retrage. E învățătorul meu, șoptesc, iar cuvintele acestea se aud dintr-odată puternic. Spunem toți e învățătorul meu, suntem mulți și spunem la unison un refren e învățătorul meu. Apoi o văd pe profesoara din gimnaziu, pe urmă pe cea de liceu. E profesoara mea, spun, dar nu sunt singură cu cuvintele mele, e din nou un refren, e profesoara mea, e profesoara mea, e profesoara mea, și apa se colorează și e acum un rotocol sau un curcubeu și noi învățăm mersul pe valuri, în picioare.

Ziua ideală a profesorului e un amfiteatru, vocea sa ne plimbă pe ape limpezi sau în vârtejuri, e un cuibar rotind pe ape din care ne naștem cu toții luminoși și apoi, pe tot drumul, purtăm cu noi câte o fărâmă din vocea fiecărui profesor. Ar părea o magie cum poate un profesor să dăruiască definitiv fiecărui elev al său o fărâmă din sine și să rămână mereu întreg, însă, din punctul de vedere al profesorului, aceea e ziua ideală, când, în amfiteatrul său, își primește răsplata: bătăile de aripi crescute înăuntru.

Autor: Editura Paralela 45