La un an de la ieșirea în lume, la Bookfest 2022, a colecției ,,Prima dragoste”, prima colecție de literatură română contemporană dedicată publicului YA, avem bucuria să anunțăm lansarea unui nou microroman, ,,Băieții n-au voie să plângă”, de Gelu Diaconu.
Cea de a șaptea carte din colecție, ,,Băieții n-au voie să plângă”, spune povestea unui adolesent din Ferentari care își caută Marea Dragoste într-un București marginal, în care se trăiește după niște legi violente și extrem de dure. Personajul principal se confruntă dureros cu schimbările specifice maturizării fizice, atunci când corpul îi devenise o sursă insațiabilă de pofte și dorințe, cărora nu le putea face față.
Provocatoare și foarte directă, cartea lui Gelu Diaconu are toate șansele să fie un bun început pentru dezbateri pe teme incomode, dar mereu actuale: sexualitate, morală și construirea identității personale într-un context urban controversat, plin și de oportunități, dar și de pericole.
Gelu Diaconu (n. 26 noiembrie 1962, București) este poet, prozator și jurnalist cultural. A debutat publicistic în 2004, în revista Oglinda Literară, cu un grupaj de poeme. În 2006 a debutat în volum cu povestirea Fabian, apărută la Editura Marineasa din Timișoara.
În 2008 i-a apărut volumul Antipoeme (Editura Vinea), nominalizat la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum, pentru debut în poezie.
Au urmat volumele de poezie Resurse interioare (Editura Marineasa, 2012), blues (Casa de Pariuri Literare, 2013), Resurse umane (Editura Vinea, 2016), mother (Editura Paralela 45, 2018), Ziua în care a murit John Lennon (Casa de Editură Max Blecher, 2019), Tramvaie vechi, autobuze care nu mai vin (Casa de Pariuri Literare, 2022) și Resurse interioare (reeditare, Casa de Pariuri Literare, 2022).
În 2018 i-a apărut la Editura Cartier romanul Sebastian, pentru care a primit premiul „Cartea discretă a anului 2018” din partea Asociației Române a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA). Cartea a intrat pe lista scurtă la Festival du Premier Roman, care se desfășoară anual la Chambéry.
Cel de-al doilea roman, Kaulas, i-a apărut în 2022 tot la Editura Cartier.
A contribuit, în calitate de antologator, la apariția volumul Generația O Mie de Semne – 59 de poeți apăruți la Poșta Redacției, Casa de Pariuri Literare, 2022.
În prezent administrează site-ul cultural www.omiedesemne.ro, care a primit în 2021 Premiul „Promotorul cultural al anului” la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița”. De asemenea, este realizator al podcastului „Biblioteca lui Gelu”, un proiect realizat în colaborare cu Dan-Andrei Deaconu și Mihai Deaconu.
Autor: Editura Paralela 45