Ieri, 8 noiembrie, scriitorului ucrainean Andrei Kurkov a primit, pentru cartea sa ,,Albinele gri”, prestigiosul Premiu Médicis pentru literatură străină. Вітаємо, Андрій Юрійович!

@ Bertrand Guay / AFP Andrei Kurkov în timpul primirii Premiului Medicis, 8 noiembrie 2022

Sursă foto: https://www.gamingdeputy.com/

Premiul Médicis pentru literatură străină (în franceză Prix Médicis étranger) este acordat în fiecare an, începând din 1970, unui roman străin apărut în traducere franceză în cursul acelui an. Printre laureații Premiului Médicis pentru literatură străină se numără Milan Kundera, Julio Cortázar, Doris Lessing, Umberto Eco, Ludmila Ulițkaia, Philip Roth, Orhan Pamuk, Norman Manea, David Grossman și multe alte nume strălucite ale literaturii mondiale. Despre Andrei Kurkov Andrei Kurkov este astăzi unul dintre cei mai vizibili oameni de cultură din Ucraina, preşedinte al PEN Ucraina. Odată cu invazia sângeroasă a Rusiei din febriarie 2022, scriitorul Andrei Kurkov devine un adevărat mesager al cauzei ucrainene. Încă în unul dintre interviurile sale mai vechi, Andrei Kurkov afirma că ,,…despre Rusia toți știu deja foarte multe. E timpul să aflați lucruri despre istoria și cultura Ucrainei, despre viața și părerile cetățenilor ucraineni de diferite etnii, despre visurile lor, a căror realizare depinde și de voi, cetățeni ai Uniunii Europene și ai lumii democratice.” Astăzi, scriitorul se implică foarte activ pentru a face cunoscută cauza Ucrainei în întreaga lume, relatând realitatea războiului Rusiei împotriva poporului ucrainean. Relatările sale sunt transmise de cele mai importante canale media din întreaga lume.

Andrei Kurkov (n.1961, Regiunea Leningrad, URSS) este, aşa cum se autoidentifică, european, cetăţean al Ucrainei şi scriitor ucrainean de origine rusă. Cel mai cunoscut scriitor ucrainean al primelor decenii ale secolului 21 și unul dintre scriitorii de top ai continentului european, Andrei Kurkov mai este şi profesor, eseist, scenarist, regizor, membru al Uniunii Cinematografilor din Ucraina (din 1993), al Uniunii Scriitorilor din Ucraina (din 1994), membru al Academiei Europene de Film (din 1998) și membru permanent al juriului premiului Academiei Europene de Film Felix.  Andrei Kurkov este astăzi cel mai cunoscut scriitor din Ucraina și una dintre vocile cele mai vizibile la nivel internațional.

Încă din copilărie, Andrei Kurkov se stabilește împreună cu părinții la Kiev. În consecință, viitorul scriitor își petrece copilăria și își face studiile pe pământ ucrainean, îndrăgindu-l și considerându-l patria sa. Este absolvent al Institutului Pedagogic de Stat de Limbi Străine din Kiev și vorbitor al unui număr impresionant de limbi, cel puțin 7.

Începe să scrie încă de pe băncile școlii. Şi-a început cariera literară în timpul stagiului militar, pe când lucra ca gardian la închisoarea din Odesa. Andrei Kurkov devine celebru mai întâi ca scenarist (a lucrat la celebrul studiou de film A. Dovjenko), apoi ca jurnalist și abia după asta, ca scriitor. Primul roman i-a apărut în 1991, la două săptămâni după căderea comunismului. Moartea pinguinului este cartea care l-a făcut celebru în toată lumea. Următoarele romane, Lăptarul de la miezul nopţii (2018)Grădinarul din Oceakov (2019), și Albinele gri (2022), traduse de Antoneta Olteanu și publicate în colecția Ficțiune Fără Frontiere a Editurii Paralela 45, l-au consacrat definitiv pe scena internațională.

Cea mai recentă vizită a lui Andrei Kurkov la București a fost prilejuită de Conferința „Rolul scriitorului ca militant pentru o gândire liberă, într-o lume liberă”, eveniment organizat de Editura Paralela 45, la Biblioteca Facultății de Litere a Universității din București.

Andrei Kurkov la București, aprilie 2022

Despre ,,Albinele gri”:

Cartea ,,Albinele gri” a fost tradusă în limba română de Antoaneta Olteanu, a ieșit de sub tipar la Editura Paralela 45, în primăvara anului 2022. ,,Albinele gri” spune povestea unor oameni pașnici, care își vedeau de viață într-un sătuc din estul Ucrainei, până în momentul când peste ei a venit războiul. Scriitorul pune în dezbatere niște teme extreme de dureroase și, din păcate, foarte actuale: ce schimbări au loc în mintea omului, în traiul lui de zi cu zi, când viața îi e dată peste cap, nimicită, furată, cotropită, iar comunicarea între oameni devine complicată și, uneori, chiar periculoasă. O carte extraordinară despre războiul din Donbas și supraviețuire.

 

În curs de traducere la Editura Paralela 45 este romanul lui Andrei Kurkov ,,Samson și Nadejda”, un roman polițist istoric, care nu-și pierde actualitatea nici în ziua de azi, un roman în care scriitorul vorbește despre Ucraina anului 1919, bântuită de nesiguranță, bande bolșevice și un viitor luminos incert.


					

Autor: Diana Iepure