Ne bucurăm să aducem din nou în prim-plan o proaspătă apariție editorială. Este vorba despre cartea lui Thomas Merton, „Înțelepciunea Părinților Deșertului”, care deschide colecţia Tradiţii spirituale.
Thomas Merton (1915 – 1968) a fost un celebru călugăr trapist american, mistic, poet, critic literar, activist social, considerat unul dintre marii învăţători ai Bisericii Catolice din secolul al XX-lea. Personalitate enciclopedică, strălucit promotor al dialogului între religii, Thomas Merton a îmbinat într-un mod cu totul ieșit din comun interesul pentru islam și budismul zen, pentru Confucianism și Biblie, pentru Părinții Bisericii și Părinții deșertului, pentru misticii medievali și filozofia religioasă rusă, pentru poezia europeană și lupta pentru pace și dezarmare. Gâdurile și reflecțiile sale sunt incluse în cele circa 60 de cărți pe care le-a scris în 27 de ani (începând cu anul 1941), trăiți, sub legământ monahal, la mănăstirea Gethsemani din Kentucky.
Merton a fost preocupat de exeperiența religioasă a sufletului uman și ne oferă o mărturie profetică a unei viziuni care indică o cale către viitor. Gâdurile și reflecțiile din ,,Înțelepciunea Părinților Deșertului” ne ajută să înțelegem ce este viața, cum putem învăța să trăim în armonie cu lumea și cu noi înșine, și cu să devenim parte a unei puteri mult mai mari decât suntem noi înșine.

Autor: Diana Iepure