Astăzi va avea loc prima dezbatere electorală din cursa pentru funcția de președinte al României. O voi urmări cu atenție, inclusiv pentru că va fi o discuție în format fizic, iar candidații nu se vor putea ascunde nici în spatele echipelor de campanie, nici în spatele mașinăriilor online care sunt puse în funcțiune de mult timp pentru a ne influența opiniile și, mai ales, alegerile politice, într-un context în care încrederea oamenilor se direcționează din ce în ce mai mult către giganții din domeniul IT, în detrimentul organizațiilor și a instituțiilor din spațiul public, inclusiv a unor instituții precum partidele politice, mass-media sau guvernul.

În următoarele două săptămâni, până când vom avea, în sfârșit, un președinte cu drepturi depline, mașinăriile online menite să influențeze opinia publică vor fi, fără îndoială, turate la maxim. De aceea, vă readuc în atenție o carte foarte bună și actuală, „Mașinăria de minciuni” de Philip N. Howard, apărută în limba română la Editura Paralela 45, în noiembrie 2023, în traducerea lui Claudiu Neacșu.

Citind-o veți înțelege care este originea mașinăriilor de manipulare online, veți afla cum pot niște boți să fie purtători de ideologie, care este modelul rus al dezinformării online, preluat în peste 70 de țării începând cu 2007. Poate că cel mai important lucru care e de reținut în urma lecturii „Mașinăriei de minciuni” este că în această ecuație e hiperdigitalizării propagandei și a manipulării, veriga slabă suntem noi, utilizatorii obișnuiți ai rețelelor sociale. Pentru că le oferim acces la o cantitate incredibil de mare de informații personale care, inevitabil, vor fi folosite fără să ne dăm seama, pentru a ne modela opinia cu privire la subiecte dintre cele mai diverse, mai ales de ordin social și politic.

Elementele mașinăriei de minciuni nu lasă nimic la voia întâmplării. Cei care le controlează urmăresc anumite rezultate sociale și politice, într-un teritoriu determinat. Iar cetățenii de rând nu își dau seama de vulnerabilitatea lor în fața tehnologiei pe care au iluzia că o înțeleg.

Nu e nicio surpriză că studiile de caz din această carte încep cu exemplul Rusiei, cu crearea primei armate de boți din lume, în 2007, și rafinarea tehnicilor și tacticilor de propagandă computațională nu pentru a facilita schimbarea politică ci, așa cum spune philip Howard, pentru a exercita controlul politic.

 

Volumul „Mașinăria de minciuni” a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, în toamna lui 2023. Am avut onoarea să moderez cu această ocazie o discuție la care au participat profesorul Cristian Preda și jurnaliștii Ovidiu Nahoi și Vitalie Cojocari. Puteți asculta discuția aici, vă asigur că nu va fi o pierdere de timp. Am ales de la fiecare dintre invitații mei un fragment din cele discutate:

„Teza lui Philip Howard e că aceste mașinării de minciuni funcționează astăzi ca un instrument folosit de puterea autoritară, de guvernări și de lideri autoritari, dar ele funcționează și în interiorul democrației. Avem acest fenomen foarte interesant în care există o preocupare majoră legată de funcționarea lor în interiorul democraților. (…) Chestiunea importantă e tocmai aceasta: minciuna nu a apărut acum nici în politică, nici în afara politicii. Nu apariția minciunii este noutatea, ci apariția unui tip de instrumente care ambalează și difuzează lucrurile știute ca fiind neadevărate drept adevăruri.” Cristian Preda

„Nu trebuie să gândim noi propria mașinărie de minciuni pentru a răspunde, atunci înseamnă că am intrat în jocul lor (n. red. al rușilor) și cred că în domeniul minciunilor ei sunt mai buni decât noi. Avem alte argumente. Cred că lucrurile se vor așeza și vom înțelege să trăim cu asta, să facem diferența dintre realitate și manipulare și să facem reglementările. Uniunea Europeană are deja probabil cele mai avansate reglementări în domeniul rețelelor sociale și în curând vor fi și în domeniul inteligenței artificiale. (…) Algoritmii la control! Aceasta este una dintre regule de bază în legislația privind rețelele sociale și, în curând, inteligență artificială. (…) Pe măsură ce reglementerile se vor aplica și vor fi și ele îmbunătățite, s-ar putea să trăim într-o lume pe care o să înțelegem un pic mai bine. Lume perfectă nu va fi, vom fi supuși minciunilor. Am fost și înainte. (…) Dar oamenii se adaptează, vom trăi cu asta.” Ovidiu Nahoi

„În această carte este pomenită o încercare a Stasi de a crea un fake news prin care au pus niște informații false într-un lac, le-au descoperit, chipurile, după aceea și le-au lansat în presă astfel încât au pus anatema pe niște politicieni din vest, făcându-i să se retragă. Ideea este că acest lucru se poate face foarte simplu acum. Nu ai nevoie să seci un lac, ai nevoie doar să creezi niște idei false cu ajutorul inclusiv a inteligenței artificiale. Pentru decredibilizarea presei. Presa are un rol foarte important în acest moment, pentru că ea reușește să aducă în poveste ceea ce se numește factorul uman. Presa nu mai vinde neapărat informație foarte repede. Pentru că oricine cu un telefon mobil pe stradă poate să transmită informații despre o lovitură de stat, să zicem. Presa vinde în special credibilitate și asta este foarte important.” Vitalie Cojocari

Philip N. Howard, autorul volumului „Mașinăria de minciuni”, este profesor la Universitatea Oxford și director al Programului pentru Democrație și Tehnologie de la aceeași universitate, cu o vastă expertiză în tehnologie, politici publice și afaceri internaționale. A condus Oxford Internet Institute și a obținut numeroase premii pentru munca lui în domeniul relațiilor internaționale și a societății informatizate. Pentru cărțile publicate, a fost distins cu numeroase premii. În 2017, National Democratic Institute din SUA i-a acordat Democracy Prize, pentru munca de pionierat întreprinsă în știința socială a știrilor false. În 2018, Foreign Policy l-a inclus în topul Global Thinker.

O altă discuție interesantă despre cartea lui Philip N. Howard am moderat în aprilie 2024, în cadrul întâlnirilor Interpretarea realității de la Cartureși Carusel. Am vorbit atunci cu Ioan Jigău, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, executive coach și coautoare a cărții Meta Skills of Highly Charismatic Leaders, dar și cu jurnalistul Cătălin Gomboș, unul dintre cei mai bine pregătiți jurnalisti în domeniul orientului mijlociu de la noi din țară. Discuția poate fi ascultată aici.

 

Autor: Cătălina Bălan