Pe 𝟓 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 este 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢. Ca în fiecare an, în preajma acestei date, ne amintim de profesorii care ne-au inspirat și a căror influență ne-a marcat parcursul academic sau profesional.
𝐈̂𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚̂𝐧𝐝𝐮-𝐥𝐞 𝐮𝐧 𝐠𝐚̂𝐧𝐝 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐯𝐨𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐫, 𝐢-𝐚𝐦 𝐫𝐮𝐠𝐚𝐭 𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐚̆ 𝐞𝐢 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐨 𝐳𝐢 𝐢𝐝𝐞𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫.
Vă invităm să descoperiți mai jos răspunsul doamnei Cătălina Matei, profesoară de Limba și literatura română, Școala Aletheea, București:
 

Ziua ideală a profesorului e în vacanță :).  Lăsând gluma la o parte, ziua aia ideală e ziua pe care nu simți că o traaagi după tine, e ziua în care nu există presiune, în care nu există programe, în care nu există obiective de împușcat, în care nu există monstruosul trebuie. E ziua în care citești cu elevii o carte bună, o discuți, o iei pe toate părțile, iar ei nu se plictisesc, ba chiar se miră, iar cuvintele își fac de cap în capul lor. E ziua în care scrisul nu mai e văzut ca o sarcină enervantă, ci curge firesc și scoate toată imaginația tinerilor la aer. Ziua în care proful nu mai simte că se luptă cu morile de vânt, în care nu se mai simte inutil, în care nu trebuie să se ia la întrecere cu toate gadgeturile. E ziua aia în care totul se întâmplă de drag și de voie. E ziua în care nici proful, nici elevul nu trebuie să mulțumească pe nimeni. Ziua în care proful nu e magician, nu e animator, nu e polițist, nu e baubau, e doar prof. Și se bucură că e prof. Ziua în care elevul nu e teribilist, nu e muștruluit, nu e obosit, nu e cicălit, nu e obligat, e doar elev. Și se bucură că e elev.

Autor: Editura Paralela 45