Seria de întâlniri „Interpretări ale realității”, organizată de librăria Cărturești Carusel, continuă cu o discuție care pornește de la volumul „𝐌𝐚𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐜𝐢𝐮𝐧𝐢” 𝐝𝐞 𝐏𝐡𝐢𝐥𝐢𝐩 𝐍. 𝐇𝐨𝐰𝐚𝐫𝐝, apărut în 2023 la 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐥𝐞𝐥𝐚 𝟒𝟓, în traducerea lui 𝐂𝐥𝐚𝐮𝐝𝐢𝐮 𝐍𝐞𝐚𝐜𝐬̦𝐮.
- Evenimentul are loc miercuri, 17 aprilie, de la ora 19h00, la librăria Cărturești Carusel.
- Discuția va fi transmisă live pe pagina Cărturești Carusel și accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
La fel ca un motor, mașinăriile de minciuni sunt construite din mai multe piese. Atunci când toate componentele funcționează bine, sunt șanse mari ca mașinăria să manipuleze cu succes opinia publică. Îi invităm pe cititori la o discuție despre mecanismele tehnologice care produc și promovează știri false pentru a modela agenda publică și a determina comportamentul oamenilor la vot. Vom discuta despre felul în care ne afectează expunerea permanentă la ecrane luminoase, dezinformare online, fake news și propagandă.
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫
Philip N. Howard, autorul volumului „Mașinăria de minciuni”, este profesor la Universitatea Oxford și director al Programului pentru Democrație și Tehnologie de la aceeași universitate, cu o vastă expertiză în tehnologie, politici publice și afaceri internaționale.
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢
𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐉𝐢𝐠𝐚̆𝐮 este psiholog clinician, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, executive coach și co-autor al cărții Metaskills of highly charismatic leaders. Absolventa a unui master în „Tehnici de comunicare și influențare psiho-sociala” și a multiple specializări și formari, Ioana are o experiență de peste 15 ani de în domeniul comunicării, pornind de la departamentul de HR, facilitarea de programe pentru dezvoltarea de soft skills și până la practica în cabinetul individual de psihologie și psihoterapie. Ioana Jigău este parte a Proiectul Inner Alchimist, fondat la București în urmă cu 10 ani, în cadrul căruia a oferit programe customizate pentru companii din Europa și coaching one-to-one pentru leaderii acestor companii (middle and senior executives). Volumul Metaskills of highly charismatic leaders este rezultatul unei cercetări de câțiva ani în cadrul proiectului Inner Alchemist, bazate pe un studiu științific pe 750 de persoane. Studiul arată legătura directă între calitatea intimității în relația de cuplu și nivelul de performanță în leadership.
Cătălin Gomboș lucrează ca jurnalist din 2001. Între 2003 și 2008 a fost corespondent de război Radio România în Irak și Afganistan; interesul său pentru Orientul Mijlociu datează însă din perioada 1993 – 1997, când a locuit și a studiat în regiune. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România în Republica Moldova unde, începând cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău. Este absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București și are un master la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, cu specializarea “Orientul Mijlociu – Limbi și culturi în contact”. A obținut mai multe premii și distincții, între care “Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House Romania, pentru reportaj scris, și Premiul Asociației Euro-Atlantice “Manfred Woerner” pentru corespondențe de război. Este autorul volumului „Piano Man în Casa Războiului: Însemnări din Irak și Afganistan” (București: Corint Books, 2021).
𝐂𝐚̆𝐭𝐚̆𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐁𝐚̆𝐥𝐚𝐧 (n. 1995, Chișinău) este absolventă a secției franceze a Facultății de Științe Politice, Universitatea din București (2017) și a unui Master de Diplomație în Economia Internațională, Academia de Studii Economice, București (2019). În prezent, este doctorandă a Școlii Doctorale a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București. Între 2011 și 2014, PR junior al editurii Casa de Pariuri Literare. Publică poezie, proză, recenzii și analiză politică în mai multe reviste („Observator Cultural”, „Poesis internațional”, „Tomis”, „Contrafort”, „Revista la Plic”, „Stare de Urgență” etc.). Prezentă în antologii de poezie și proză din România, Republica Moldova, Franța, Belgia. În 2019 publică volumul de poezie „Cutii”, apărut în colecţia Avanpost a Editurii Paralela 45. În prezent este directoare de marketing și PR al Editurii Paralela 45.
Cum va arăta viitorul într-o lume hyper conectată și super tehnologizată? În explorarea răspunsurilor la această întrebare lansăm seria “Interpretări ale realității”, un program de evenimente care își propune să clarifice anumite idei și concepte din știința contemporană care influențează modul în care ne proiectăm viitorul și ne pregătim pentru el.
În cadrul acestor întâlniri lunare grupate sub titlul Interpretări ale realității ne propunem să aducem împreună pasionații de știință, inginerie, biologie, biodiversitate, astrofizică, neuroplasticitate, neuroștiință, filosofia, științei chimie – indiferent dacă sunt amatori sau profesioniști în domeniu. Cu această ocazie, vrem să oferim o șansă în plus cărților valoroase din librărie care tratează aceste teme, dar sunt mai puțin cunoscute publicului. Sperăm ca seria să angajeze în dezbatere cât mai mulți cititori și să aducă în prim-plan poveștile uimitoare de la granița științei contemporane. – Carmen Florea, coordonatoare proiect.
Întâlnirile sunt organizate cu sprijinul editurilor Corint, Polirom, Paralela 45, Litera, Curtea Veche, Trei, Publica, Vellant, Nemira și Humanitas.
Parteneri media: Revista Golan, Reading is cool, Filme-cărți.ro, Observator Cultural, Matca.
Autor: Editura Paralela 45